Vánoce a atopický ekzém: Jak si užít svátky bez svědění?

Vánoce jsou sice nejkouzelnějším obdobím roku, nesou s sebou však velké riziko vzplanutí atopického ekzému. Kombinace narušené rutiny, stresu z vánočních příprav a konzumace alkoholu a sladkostí se může stát významným spouštěčem ekzému. Jak si užít Vánoce bez nepříjemných příznaků kožního onemocnění?

Vánoční dekorace

S příchodem adventu se obvykle pouštíme do dekorování celého bytu. Málokoho však napadne, že by právě vánoční dekorace mohly stát za vzplanutím ekzému. Věnce, jmelí nebo svícny ale trávily celý rok v krabicích na půdě, a jsou tak zdrojem mnoha nečistot. Prach, plísně a roztoči mohou vyvolat alergickou reakci, vlivem které dojde ke zhoršení projevů atopického ekzému. Pokud nechcete o tradiční vánoční zdobení přijít, používejte raději rukavice a veškeré dekorace před vystavením pořádně otřete.

Atopici by se měli mít na pozoru i při strojení stromečku, a to kvůli pryskyřici, kterou stomky produkují. Smůla totiž obsahuje látku zvanou kalafuna, která rovněž bývá častým spouštěčem alergické reakce. Pokud patříte mezi alergiky, sáhněte raději po umělém stromečku. Ty dnešní jsou již od živých téměř k nerozeznání.

Kousavé oblečení

Kromě stromečku na Vánoce většinou strojíme i sami sebe. Vánoční svetry, ponožky nebo různé sváteční šaty, které běžně nenosíme, bývají vyrobeny z nevhodných materiálů, které citlivou pokožku dráždí. Pokud přece jen chcete svůj oblíbený kousek ve svátečním období vynést na odiv, chraňte svou kůži bavlněnými oděvy pro atopiky.

Snažte se o Vánocích neopouštět svou rutinu a noste oblečení, které vaší pokožce prospívá. Vězte, že si svátky užijete i bez kousavého vánočního svetru.

Sladkosti a přejídání

Hromady cukroví, nekonečné přípitky a kupa bramborového salátu. Přejídání se stalo nechvalnou vánoční tradicí, při které náš organismus trpí. Obzvlášť pacienti s kožními nemocemi by se měli mít před nezřízeným hodováním na pozoru. I když je to těžké, snažte se dodržovat svou zdravou dietu a nezatěžujte tělo nezdravým množství cukru, tuků a alkoholu.

Předvánoční stres

Už dávno nejsou Vánoce o klidu a míru, ale spíš o stresu a shonu. Jak je známo, chronický stres našemu zdraví ani v nejmenším neprospívá, a totéž platí o kožních onemocněních. Snažte se zůstat o Vánocích v klidu, jak jen to půjde. Dárky raději sežeňte s předstihem a mějte stále na paměti, že vše nemusí být dokonalé. Nezapomínejte ani na pravidelnou psychohygienu, třeba v podobě procházky na čerstvém vzduchu.

Nepříznivé vlivy počasí

Riziku vzplanutí ekzému nahrává i fakt, že se Vánoce odehrávají v zimě. V zimních měsících je pokožka vystavena nepříznivým vlivům chladného počasí, kvůli čemuž klesá přirozená tvorba lipidů. Výsledkem je suchá, podrážděná a svědivá pokožka. Kůži neprospívají ani náhlé změny teplot při přesunu zvenčí dovnitř nebo vytápěné prostory se suchým vzduchem.

Zima je mezi atopiky zkrátka velmi neoblíbeným ročním obdobím. Více než kdy jindy je proto nutné o pokožku důkladně pečovat a posilovat její přirozenou obranyschopnost. Pro pravidelnou péči využijte krém *[Epaderm Cream](https://www.epaderm.cz/produkty-epaderm/epaderm-cream)**, který pokožku zvláčňuje, hydratuje a zvyšuje její odolnost.

Více informací a tipů pro péči o pokožku najdete v našem článku: Proč se atopický ekzém v zimě zhoršuje?

Co dělat při náhlém vzplanutí atopického ekzému o Vánocích?

První pomoc při náhlém vzplanutí atopického ekzému vám může poskytnout mast *[Epaderm Ointment](https://www.epaderm.cz/produkty-epaderm/epaderm-ointment)**, kterou navíc využijete také jako šetrné mýdlo či přísadu do koupele. Mast slouží k intenzivní péči o pokožku postiženou atopickým ekzémem, kterou zanechává hydratovanou, jemnou a vláčnou. Zvládne střední až silné projevy kožního onemocnění a při vzplanutí ji lze využít i k suchému či vlhkému zábalu. Při zhoršení průběhu nemoci se o léčbě poraďte se svým lékařem.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.