Proč se atopický ekzém v zimě zhoršuje?

Podzim a zima se u pacientů s atopickým ekzémem netěší příliš velké oblibě. A není se čemu divit, protože s příchodem chladnějšího počasí je jejich pokožka stále více podrážděná a nesnesitelně svědí. Proč se atopický ekzém v zimě zhoršuje a co proti tomu dělat?

Důvodů zhoršení je hned několik

Ke zhoršení projevů atopického ekzému v zimě přispívá hned několik významných faktorů. Kožní problémy pacientů s atopickým ekzémem jsou způsobeny tím, že jejich pokožka obsahuje snížené množství ceramidů. Tyto lipidové (tukové) molekuly hrají klíčovou roli v obnově a hydrataci kožní bariéry. Pokud je tedy v kůži ceramidů nedostatek, projevuje se to jako suchá, podrážděná a svědivá pokožka. Tvorba těchto lipidů ve vrchních vrstvách kůže ovšem v zimním období přirozeně klesá až o 30 %. I zdraví jedinci, kteří se o svou pokožku jinak nemusí nijak speciální starat, se tak v zimě potýkají se suchou a popraskanou kůží. Pro pacienty s atopickým ekzém ovšem s příchodem chladu nastává často velmi nepříjemné období, kdy se příznaky stav jejich kůže razantně zhoršuje.

S chladným počasím jsou ovšem spojeny také další faktory, které zdraví kůže rozhodně neprospívají. Jedná se například o dlouhodobé pobývání ve vnitřních prostorách, které jsou typicky vytápěné. Vzduch uvnitř je tak velmi suchý, což pokožce ubírá ještě více z nezbytné hydratace. Problém představují také přechody z mrazivého venkovního prostředí do tepla a naopak. Vzhledem k tomu, že se v pokožce často zrcadlí stav celého organismu, mohou její stav zhoršovat také infekční nemoci jako chřipka, angína a další, o které v zimě rozhodně není nouze.

Symptomy atopického ekzému zhoršuje také kontakt s rukavicemi, šálami a čepicemi vyrobenými z materiálů, které atopickou pokožku dráždí. Stavu pokožky dále neprospívá ani pot, který se objeví, když se oblečete více, než bylo potřeba. Pro ekzematiky je tedy ideální se oblékat do vícero tenčích vrstev než do jedné či dvou velmi teplých.

Jak zvládnout atopický ekzém v zimě?

Z výše popsaného je jasné, že zima představuje pro kůži skutečnou zatěžkávací zkoušku. Na druhou stranu platí, že pacienti, kteří své pokožce věnují důkladnou péči v průběhu celého roku, mají poměrně velkou šanci, že se jim akutní vzplanutí během zimy zcela vyhne, nebo bude mít alespoň nižší intenzitu. Krém Epaderm Cream je vhodný pro každodenní hydratační ošetření pokožky se slabšími projevy atopického ekzému, případně pro preventivní péči. Pro maximální efekt je velmi důležitá již zmíněná pravidelnost, která v dlouhodobém horizontu posiluje odolnost pokožky proti vlivům, které mají potenciál její stav zhoršit.

Smutnou pravdou ovšem je, že většina pacientů se zimnímu vzplanutí atopického ekzému nevyhne a záleží tedy spíše na tom, jak moc se projevy zhorší. Ať už je důvod podráždění pokožky jakýkoliv, vždy je ideální kůži rychle dopřát intenzivní péči a zvláčnění. Mast Epaderm Ointment je určena pro střední či závažný průběh atopického ekzému. Kromě promazávání je možné ji použít jako přísadu do ozdravných koupelí či zábalů (suchých i vlhkých). Hloubková hydratace pokožku zklidní a zmírní průběh ekzému. Péči s Epaderm Ointment můžete do svého běžného režimu během zimy zahrnut i v rámci prevence vzplanutí ekzému. Pokud si dopřejete léčebnou lázeň či zábal několikrát týdně, posílíte tím celkovou odolnost kůže.

Dětem s atopickým ekzémem pomohou chladná období roku zvládnout oděvy pro atopiky Tubifast Garments. Jedná se o tenké a prodyšné oblečení s plochými švy. Mezi jeho výhody patří, že brání pocení a chrání pokožku před kontaktem s dráždivými materiály zimního oblečení, jako jsou svetry. Kromě toho vytváří mechanickou bariéru, která dětem brání se škrábat, což ekzém vždy jen zhoršuje. V nabídce máme trička s dlouhými rukávy, legíny, rukavice a ponožky pro dětské pacienty od 6 měsíců do 14 let.

O pokožku pečujte po celý rok

Faktory, které atopický ekzém v zimě zhoršují, bohužel příliš ovlivnit nedokážeme. V našich silách ovšem je pokožku maximálně posílit důkladnou péčí v průběhu celého roku. Každodenní hydratační ošetření s krémem Epaderm Cream je v období zimy dobré kombinovat s intenzivní péčí s Epaderm Ointment. Ať už budete svou nemocnou pokožku více promazávat nebo si dopřejete léčebnou kúru v podobě koupelí a zábalů, na vaší pokožce se to projeví.