Jak může káva působit na atopický ekzém

Několik případových studií uvádí, že konzumace káva je pro některé jedince trpící atopickým ekzémem faktorem, který výskyt atopického ekzému zhorší. Zachovejte klid, možná se vás to až tolik netýká. Je totiž nutné vědět, že na světě existují dva typy lidí: ti, kteří pomalu metabolizují kofein, a ti, kteří metabolizují kofein rychle.

Pokud se řadíte do první skupiny, budete mít s kávou a kofeinovými nápoji větší problém než skupina druhá. Jak zjistíte, do které skupiny patříte? Zejména vlastním pozorováním. Pokud se vám večer nedaří usnout, když jste měli kávu naposledy například nejpozději ve 13 hodin, metabolizujete kofein velmi pomalu a výskyt atopického ekzému je u vás ve spojení s ním pravděpodobnější.

Co se týče kávy samotné, tak ta kromě kofeinu obsahuje i různé třísloviny, které mohou zvýšit hladinu histaminu v krvi. Jak už je vám jistě známo z našeho článku o stravě, histaminová dieta (a tedy eliminace potravin zvyšující hladinu histaminu) dokáže výrazně pomoci s regulací výskytu ekzému. Opět však platí, že jsme každý individuální. Někdo pozitiva vyloučení histaminových potravin pozná okamžitě, u někoho to vliv mít nebude. A tudíž, v závislosti na tom, jak závažné vaše onemocnění je, berte ohled také na konzumaci kávy. Možná není nutné se jí vzdávat, pokud ji milujete, jen bude možná dobré vyzkoušet variantu, že vám káva nedělá dobře.

Takto na závěr bychom ještě rádi vyvrátili jeden mýtus, a ten je, že káva odvodňuje a tím vysušuje také pokožku. Velmi častý mýtus. Káva nedehydratuje. Existuje několik výzkumů, které potvrzují, že pravidelná konzumace nápojů s obsahem kofeinu, v přiměřeném množství k dehydrataci nepřispívá.