Vhodný jídelníček při léčbě atopického ekzému

Atopický ekzém je onemocnění, na jehož vznik a následně průběh mají do značné míry vliv různé faktory. Vedle genetiky, hormonů, vnějšího okolí či psychiky hrají velkou roli alergeny. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že atopický ekzém je onemocnění týkající se pouze pokožky, není to docela pravda. Velmi často se totiž jedná o alergii projevující se na kůži.

Nepřítel číslo 1. – alergeny

Mezi nejčastější alergeny patří potraviny, a tak jsou potravinové alergie či intolerance významným faktorem ovlivňujícím stav pokožky atopiků. Dobrou zprávou je, že vhodnou dietou a vyloučením rizikových potravin je možné projevy atopického ekzému zmírnit nebo dokonce eliminovat. Základním pravidlem je jíst vhodnou stravu plnou živin. Jak na to?

Vzhledem k tomu, že alergenů existuje obrovské množství, je důležité vědět, které konkrétní potraviny vyvolávají alergickou reakci v podobě zhoršení stavu atopického ekzému. To lze zjistit při lékařském vyšetření provedením testů na potravinové alergie a intolerance. Dalším způsobem je jednoduše sám na sobě vypozorovat, které potraviny nebo skupiny potravin našemu tělu nesvědčí.

Pokud máme klinicky potvrzenou alergii či nesnášenlivost na některou potravinu, nebo víme, že nám její konzumace neprospívá, je samozřejmě nejlepší ji z jídelníčku vyřadit nebo alespoň co nejvíce omezit. Mezi nejčastější problematické složky stravy patří kravské mléko, respektive bílkovina kasein, pšenice, lepek, vejce a sója. Dnes už je díky legislativě povinné uvádět na veškerém jídle i u pokrmů v restauracích alergeny, a tak je pro zákazníky snadné se orientovat. Velmi populární je tzv. eliminační dieta, během které se z jídelníčku systematicky eliminují, tedy vyřazují, a pak opět zařazují konkrétní potraviny. Cílem je podle reakcí těla na určit, které potraviny jsou pro nás problematické.

Nepřítel číslo 2. – histamin

Existuje i mnoho potravin, které nejsou přímo alergeny, ale mohou stav atopického ekzému výrazně zhoršovat. Jedná se o složky stravy, které v těle přispívají ke zvýšení hladiny hormonu jménem histamin. Nejlepší je tedy řídit se jednoduchým principem histaminové diety: vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem histaminu. Obecně se dá říci, že čím je daná potravina čerstvější, tím méně histaminu obsahuje. Velký důraz bychom tedy měli klást na čerstvost všeho, co jíme.

Které potraviny obsahují vysoké množství histaminu?

  • alkohol
  • sýry
  • uzeniny
  • kvašená jídla
  • čokoláda
  • některé druhy ovoce (např. jahody, ananas)
  • některé druhy zeleniny (např. rajčata)
  • některé ryby

Ačkoliv se problematika potravinových diet ve snaze zmírnit projevy atopického ekzému může na první pohled zdát složitá, opak je pravdou. Zásadní je, jak už bylo popsáno, zjistit, které konkrétní složky jídelníčku způsobují alergické reakce a následně se jim vyhýbat. Dále je vhodné konzumací vhodné a čerstvé stravy minimalizovat příjem histaminu. Naopak je dobré co nejvíce myslet na dostatek vitamínů a minerálů. Při snaze o prevenci či zmírnění projevů atopického ekzému je změna stravování určitě správným krokem. Rozhodně to však neznamená, že se musíte navždy vzdát svých oblíbených pochoutek. I jídelníček, který splňuje nutriční nároky pro léčbu atopického ekzému může být chutný, pestrý a finančně únosný.