7 tipů, jak v létě pečovat o atopickou pokožku

Pokud vás trápí atopický ekzém, zajisté víte, že během léta se stav vaší pokožky pravidelně mění. Tyto změny jsou výsledkem působení vnějších i vnitřních faktorů, a jsou tak velmi individuální. Stav pokožky se tedy může jak zhoršit, tak zlepšit. Jak o atopický ekzém v létě pečovat, aby se jeho projevy zmírnily, nebo alespoň nezhoršovaly?

Pomáhá sluníčko i letní pohoda

Léto je velmi specifickým ročním obdobím, a to nejen co se týká počasí. Působení slunečních paprsků je ovšem nejdůležitějším faktorem, který má na stav pokožky zásadní vliv. Sluneční záření se skládá ze spektra paprsků různé vlnové délky. Stav pokožky, respektive průběh atopického ekzému, ovlivňuje ultrafialové světlo (UV). U většiny ekzematiků dochází během léta ke zmírnění průběhu kožního onemocnění. V horní vrstvě kůže totiž dochází vlivem působení UV záření k úbytku buněk, které jsou spouštěčem nežádoucích a nadměrných imunitních reakcí pokožky na alergeny a další látky. Atopický ekzém je v praxi výsledkem patologické imunitní odpovědi organismu, která se projeví na kůži. Tím, že se aktivita buněk způsobujících nepřiměřenou imunitní reakci utlumí je, že se pokožka tolik nezaněcuje a nesvědí. K tomu UV záření atopické pokožce prospívá tím, že na jejím povrchu hubí bakterie a další patogeny, které léčbu kožní nemoci komplikují. Na druhou stranu je ovšem nutné dodat, že stejně jako může být ultrafialové světlo odpovědné za zlepšení průběhu ekzému, jeho nadměrné množství může způsobit také nevratné poškození kůže.

Většina z nás si letní období spojuje s pěkným počasím, dlouhými dny, prázdninami nebo dovolenou, a tak se na něj přirozeně těší. Takzvaná prázdninová pohoda je tak druhým důvodem, proč je zlepšení atopického ekzému během léta poměrně běžné. Menší množství stresu, dostatek odpočinku a celkově pohodová atmosféra mohou mít na pokožku doslova blahodárný vliv. Co můžete udělat pro to, aby se vám atopický ekzém v létě zlepšil a čemu se naopak vyhnout?

1. Hlavně se nespalte!

Jak jsme již popsali, působení slunečních paprsků může mít na atopickou pokožku pozitivní vliv. Na druhou stranu může být ovšem tentýž faktor důvodem akutního, a dokonce i dlouhodobého zhoršení ekzému. Nejdůležitější letní zásadou pro ekzematiky tak je vyhnout se spálení pokožky. Stejně jako atopický ekzém je totiž i spálení typem zánětu kůže a jejich kombinace je proto pro organismus v podstatě nezvladatelná. Pacienti s atopickým ekzémem by se tak automaticky měli vyhýbat přímému polednímu slunci a dodržovat zásady zdravého opalování.

2. Sluneční kosmetiku vybírejte pečlivě

Základním prostředkem, který pokožku chrání před spálením, je opalovací kosmetika. Pro použití na atopickou či velmi citlivou pokožku musí produkty sluneční ochrany splňovat určité požadavky. Nejvhodnější jsou přípravky obsahující minerální (fyzikální) filtry, které působí pouze na povrchu pokožky tím, že sluneční paprsky odrážejí. Jako minerální filtry se nejčastěji používají oxid zinečnatý a oxid titančitý. V obou případech se jedná o nealergizující látky, a jsou tedy vhodné pro velmi citlivou pokožku, atopickou pokožku i pokožku dětí včetně těch nejmenších. Sluneční kosmetika pro atopiky by obecně měla být hypoalergenní, tedy bez podílu barviv, parfemace a konzervačních látek. Co se týká ochranného faktoru, je vždy lepší sáhnout po produktech s vysokým ochranným faktorem.

3. Termín a místo dovolené volte s rozvahou

Pacienti s atopickým ekzémem by měli ohled na své kožní onemocnění brát již při výběru termínu a místa pro letní dovolenou. Hlavním kritériem je zde snaha o to, aby během pobytu hrozilo co nejmenší riziko již výše popsaného spálení pokožky. Dobu a lokalitu dovolené je tedy ideální vybírat tak, aby tam nepanovaly tropické teploty, při kterých je riziko nebezpečného spálení nejvyšší.

4. Raději moře než bazén

Obecně se dá říct, že delší pobyt ve vodě pro ekzematiky vhodný není, jelikož pokožku paradoxně vysušuje. Rozhodně to ovšem neznamená, že jsou pacientům s atopickým ekzémem vodní radovánky zcela zapovězeny. I v tomto ohledu platí, že reakce organismu na pobyt ve vodě je velmi individuální. Před bazény s chlorovanou vodou nebo přírodními koupališti s rizikem různého znečištění se ovšem vyplatí dávat přednost koupání v moři. Mořská voda s vysokým podílem soli a minerálů má na atopickou pokožku často mimořádné příznivé účinky. Ozdravný efekt je u spousty jedinců stále patrný dokonce i několik týdnů po návratu z dovolené. Naproti tomu chlor kůži vysouší, což vede k jejímu podráždění. Platí nicméně, že reakci kůže na pobyt v mořské i chlorované vodě by si měl každý ekzematik vyzkoušet doslova na vlastní kůži. Existuje i spousta těch, kdo se mohou bez obav z následků vykoupat i v bazénu. Tomu, zda se lze s atopickým ekzémem koupat v bazénu a za jakých podmínek, jsme se věnovali v tomto článku.

5. Dejte pozor na potravinové alergeny

Faktorem, který atopický ekzém spouští nebo zhoršuje, jsou často potravinové alergie. I na to je vhodné myslet už při výběru ubytování. Pokud si budete stravování zajišťovat sami, chce to jen pečlivě číst obaly potravin a nic by vám hrozit nemělo. Pokud se však chystáte na pobyt v hotelu či penzionu, ověřte si u daného ubytovacího zařízení raději předem, zda mají u jídel k dispozici přehled alergenů. V Evropě je toto již standardem, ovšem v zemích mimo náš kontinent s tím může být problém. Odolat na dovolené všem svodům v podobě vynikajícího jídla a pití je samozřejmě těžké. Rizikové potraviny se tak alespoň snažte konzumovat v rozumné míře. To samé platí samozřejmě i pro alkohol, který pokožce rozhodně neprospívá. Jeho nadměrná konzumace by mohla stav vaší pokožky akutně a dlouhodobě zhoršit.

6. Nezapomínejte na každodenní péči o pokožku

Ani během dovolené si nezapomeňte najít čas na pravidelnou péči o pokožku. Klima i aktivity, které jsou pro léto typické, pokožku vysouší. Každý den byste tedy měli partie zasažené atopickým ekzémem promazat hydratačním krémem, jako je Epaderm Cream. Díky rychlému vstřebání vám tato zvláčňující péče o pokožku zabere pár minut. Krém během chvilky posílí kožní bariéru, jež je u atopické pokožky narušena, což způsobuje záněty. Kromě pacientů s atopickým ekzémem je Epaderm Cream vhodný také pro osoby s velmi suchou a citlivou pokožkou, kterým může vysoušení kůže znepříjemňovat dovolenou.

7. Počítejte s akutním zhoršením

Během dovolené měníme nejen prostředí, ve kterém pobýváme, ale často také stravování a denní režim. Někdo se tak z pobytu může vracet ozdravenou pokožkou a mnoha vyléčenými ložisky ekzému. U jiného ovšem mohou ty samé faktory způsobit vzplanutí, což je nepříjemné vždy, natož mimo domácí prostředí. Pro tuto variantu je vhodné mít s sebou osvědčený produkt pro zmírnění akutní fáze projevující se rozšiřováním stávajících a vznikem nových ložisek ekzému. Mast Epaderm Ointment vaši podrážděnou pokožku okamžitě zklidní a dodá jí intenzivní péči. Kromě promazávání ji můžete využít také jako přísadu do ozdravných koupelí či suchých i mokrých zábalů. Krém Epaderm Cream i mast Epaderm Ointment můžete navíc použít namísto klasických mýdel, která pokožku dehydratují. K tomu vám možná přijde vhod, že ušetříte nějaké to místo v zavazadle.

S atopickým ekzémem si můžete léto užít naplno

I pokud patříte mezi pacienty s atopickým ekzémem, nemusíte mít z léta obavy. Je sice pravda, že je toto roční období pro pokožku poměrně náročné, na druhou stranu při dodržování výše zmíněných zásad by se stav vaší pokožky neměl akutně zhoršit. Nejdůležitější je chránit pokožku před spálením, což by opravdu mohlo napáchat spoustu škody. Snažte se také odolat alergenům a dráždivým látkám v potravinách a nápojích. A když už si přeci jen dovolenou zpestříte nějakou dobrotou nebo drinkem navíc, myslete na zdravou míru. O svou pokožku pravidelně pečujte a všímejte si případných změn, které by vás mohly varovat před nečekaným vzplanutím ekzému. Nejen vaší pokožce zajisté prospěje, když během dovolené hodíte všechen stres všedních dní za hlavu.