Do bazénu s atopickým ekzémem – tabu nebo přípustná letní kratochvíle?

Během léta se u většiny pacientů s atopickým ekzémem stav pokožky vlivem slunečního záření zlepší. Jsou ovšem i ti, kdo v letním období zaznamenávají zhoršení stavu pokožky – ložiska ekzému jsou více podrážděná a mohou se objevit i zcela nová. Pobyt v bazénu patří beze sporu k faktorům, které mají na průběh kožní nemoci zásadní vliv. Mohou se pacienti s atopickým ekzémem vůbec koupat, nebo by si měli tuto lákavou letní aktivitu raději odpustit?

Léto je pro pokožku obdobím změn

Stejně jako pro jiné druhy kožních nemocí, i pro atopický ekzém platí, že se jeho stav v čase mění. Někdy začnou ložiska ekzému jako zázrakem mizet, pokožka nesvědí a působí relativně zdravě. A naopak může najednou nastat období vzplanutí, kdy kůže pálí, svědí a je velmi suchá a podrážděná. Během vzplanutí se ložiska ekzému zvětšují a rozšiřují na další partie. Příčin takto dynamického průběhu může být celá řada. Mezi nejčastější patří alergie, změny ve stravě, stres, kontakt pokožky s dráždivými látkami, změny teplot a další.

Léto je velmi specifickým obdobím, během kterého se stav pokožky ekzematiků typicky mění. Pro většinu pacientů s atopickým ekzémem znamená příchod teplého počasí úlevu. Ultrafialové paprsky (UV), které jsou součástí slunečního svitu, mohou mít totiž na atopickou pokožku doslova blahodárné účinky. Naprosto nezbytné je samozřejmě dodržování zásad zdravého opalování a používání kvalitní sluneční kosmetiky. Důkazem o prospěšnosti slunečních paprsků na ekzematickou kůži je, že se UV paprsky využívají k léčení kožních onemocnění pomocí metody zvané světelná terapie.

Do bazénu s atopickým ekzémem?

K létu neodmyslitelně patří koupání v bazénu, a to už bývá více problematické než pobyt na sluníčku. Ekzematici mají narušenou kožní bariéru, která neplní svou ochrannou funkci. To je důvodem, proč je atopická pokožka tak citlivá vůči vnějším vlivům. Jedním z nich může dokonce být i obyčejná voda. Častý kontakt s vodou kůži paradoxně vysušuje, což projevy ekzému zhoršuje. Dalším činidlem, které v pokožce způsobuje ztrátu hydratace, je chlor. Koupání v bazénu se tak může jevit jako aktivita, která by měla být pacientům s atopickým ekzémem zapovězena. Je tomu ale skutečně tak?

Oddechnout si mohou především pacienti s lehčí formou nemoci. Při rozhodování o tom, zda se s atopickým ekzémem koupat, nebo nikoliv, je nutné zohlednit aktuální stav pokožky. V případě, že jsou projevy onemocnění momentálně mírnější, je možné pobyt v bazénu alespoň vyzkoušet. Vyplatí se ovšem dodržovat následující pravidla:

  1. Před pobytem v bazénu kůži s předstihem ošetřete hydratačním krémem Epaderm Cream. Až poté naneste sluneční kosmetiku vhodnou pro velmi citlivou nebo přímo atopickou pokožku.
  2. Ve vodě nepobývejte příliš dlouho. Pro začátek běžte do bazénu maximálně na 10 minut a poté pozorujte, zda je vaše pokožka podrážděná, zda svědí a podobně.
  3. Ihned po vykoupání se osprchujte čistou vodou, nebo k umytí pokožky použijte místo mýdla krém Epaderm Cream.
  4. Velmi jemně se osušte ručníkem. Vyhněte se drhnutí kůže.
  5. Opět se namažte hydratační péčí a sluneční kosmetikou.

V průběhu dne stráveného na sluníčku je ideální se hydratačním krémem promazávat v pravidelných intervalech. Krém by se měl nanášet spíše v tenkých vrstvách a častěji, což mě větší efekt než jedna silná vrstva. Výhodou krému Epaderm Cream je, že se snadno a rychle vstřebává, a tak je krátce po jeho aplikaci možné kůži ošetřit opalovací kosmetikou. Atopici by měli udělat maximum pro to, aby předešli spálení pokožky. Když to se sluněním přeženou, může dojít k dlouhodobému zhoršení ekzému. Spálení i atopický ekzém jsou totiž typem zánětu kůže. Při jejich kombinaci má lidské tělo velký problém se s tak silným zánětem vypořádat. Spálená pokožka navíc svědí a je ještě více vysušená.

Pokožku sledujte a pečujte o ni

Výše uvedené zásady pro koupání v bazénu s atopickým ekzémem je možné doporučit i pro koupání v přírodě. Při koupání v přehradách, jezerech, lomech a řekách je ovšem naprosto nezbytné sledovat informace o čistotě vody a jejím případném znečištění například dráždivými sinicemi. Tyto informace by měla poskytovat nejbližší hygienická stanice.

Obecně si tedy koupáním v bazénu a v přírodě mohou léto zpříjemnit i ekzematici, zvláště pokud budou dodržovat výše uvedená pravidla. Velmi důležité je pozorování případných změn na pokožce. Platí jednoduché pravidlo: v případě zjištění, že se vám průběh atopického ekzému po pobytu ve vodě zhoršil, nebude pro vás bohužel tato letní kratochvíle příliš vhodná.