Zimní péče o pokožku s lupénkou

Suchý vzduch venku i doma

Hlavním důvodem zhoršení příznaků psoriázy je během podzimu a zimy suchý vzduch a nedostatek slunečního záření. Dny během tohoto období jsou kratší a většina lidí má tendenci trávit více času uvnitř. A platí to i naopak – právě ultrafialové záření ze slunce stojí za častým zmírněním lupénky na jaře a v létě.

Odborníci se domnívají, že ultrafialové světlo brání pro psoriázu charakteristickému rychlému růstu nových buněk. Lupénka se tak s velkou pravděpodobností zhorší, když pacient tráví méně času na slunci.

O potřebnou vláčnost připravuje pokožku během chladnějších měsíců také nedostatek vlhkosti ve vzduchu venku i ve většině budov. Zvláště během podzimu a zimy je tak vhodné používat doma, v kanceláři i dalších interiérech zvlhčovače vzduchu, které problém se suchým vzduchem efektivně řeší.

Nedostatek sluníčka

​​Návštěva solária rozhodně nepatří ke vhodným způsobům, jak pokožce dodat ultrafialové paprsky zmírňující lupénku. Lékařské využití světelných paprsků známe pod názvem fototerapie. Jedná se o celou řadu možností, jak kůži dopřát kýžené ultrafialové světlo B (UVB) v ordinaci lékaře, na klinice, nebo dokonce i v pohodlí domova.

Před absolvováním fototerapie je vždy vhodné navštívit lékaře, který podle individuálního stavu pacienta stanoví míru expozice UVB paprskům. Po odborné konzultaci také můžete zvážit pořízení domácí UVB lampy. Mezi častá doporučení lékařů patří i zimní pobyty v tropických oblastech, kde není ani během zimy o sluneční paprsky nouze. Budete tak mít o důvod více, proč se na zimní dovolenou vydat do teplých krajů.

Více jídla i alkoholu

Spousta lidí si nejen během Vánoc, ale během zimy celkově, dopřává větší množství jídla i alkoholu. Pokud pravidelně zaznamenáváte zhoršení projevů psoriázy po konzumaci určitých potravin, konzultujte tyto změny se svým lékařem. Některé potraviny mohou skutečně průběh nemoci zhoršovat. Na druhou stranu je vhodné vyloučení konkrétních potravin nebo jejich skupin z jídelníčku provádět pod dohledem odborníka.

Dalším faktorem, který může propuknutí nebo zhoršení psoriázy způsobovat, je alkohol. Jestliže si navíc při sklence svého oblíbeného alkoholického nápoje rádi zakouříte, jedná se doslova o dvojitou pohromu. Vědecké výzkumy naznačují, že u kuřáků je pravděpodobnější výskyt psoriázy na dlaních a chodidlech. Další studie poukazují na možnou spojitost mezi kouřením a závažnějšími formami lupénky.

Období chřipek a nachlazení

Venkovní chlad a suchý vzduch ve vytopených místnostech umožňují rychlejší šíření a množení virů způsobujících nemoci z nachlazení a chřipku. U pacientů s psoriázou může infekce způsobená bakteriemi či viry způsobit mimo jiné i vzplanutí lupénky. Například streptokoková infekce je známým spouštěčem kapkovité lupénky, která se projevuje vyrážkou především na končetinách, zádech a trupu.

Na přesných příčinách vzniku lupénky zatím mezi vědci nepanuje shoda. Jisté ovšem je, že v jejím rozvoji hraje důležitou roli imunitní systém. Z toho vyplývá, že cokoliv, co dočasně postihne imunitní systém, může zhoršit příznaky lupénky. V tomto případě jde obecně o mikroby, bakterie a viry (tedy obecně choroboplodné zárodky). V jakémkoliv ročním období se tak vyplatí snaha o udržení zdraví skrze vyváženou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu, dostatek odpočinku a udržování nízké úrovně stresu.

V oblečení nesmí být zima ani příliš teplo

Teplé vlněné svetry jsou pro někoho synonymem zimy, ovšem pro pacienty s lupénkou rozhodně vhodné nejsou. Některé textilie totiž mohou citlivou pokožku s lupénkou dráždit a vést k ještě většímu svědění. Pro udržení tepla i pohodlí je vhodné volit oblékání do vrstev oblečení vyrobeného z přírodních rostlinných vláken, jako je bavlna. Pokud trpíte lupénkou ve vlasech, vybírejte oblečení světlé barvy, na kterém nebudou lupy tolik viditelné.

Nový rok jedině v klidu a pohodě

Stres je známým spouštěčem psoriázy, a protože někteří lidé považují Vánoce za velmi stresující, může u nich v tomto období docházet ke vzplanutí kožní nemoci. Naštěstí ovšem existuje spousta způsobů, jak stresu čelit. Vyzkoušejte třeba cvičení jógy, meditace nebo dlouhé procházky.

Období kolem Vánoc a Nového roku bývá spojeno také se zvýšenou konzumací alkoholu a společenskými událostmi uvnitř budov s lidmi, kteří mohou být nachlazení. Jak už jsme uvedli, zvýšená konzumace alkoholu a infekční onemocnění mohou zhoršovat příznaky lupénky.

I s lupénkou si ovšem můžete chladnější měsíce roku užít naplno. Stačí dlouhodobě dodržovat zásady zdravého životního stylu. To je totiž ten nejkrásnější dárek, který si můžete sami nadělit.