Zimní péče o pokožku s atopickým ekzémem

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je zatím stále nevyléčitelným kožním onemocněním. Typickou součástí této nemoci je střídání období klidu a vzplanutí se silnými projevy. Řada atopiků zaznamenává zhoršení stavu své pokožky během zimy, kdy je vzduch typicky sušší. Jak zabránit zimnímu vzplanutí atopického ekzému?

Zhoršení stavu pokožky během zimy je běžné

Mezi hlavní projevy atopického ekzému patří suchá, šupinatá a svědivá vyrážka na kůži a celkově velmi citlivá pokožka. Nejčastěji se atopický ekzém vyskytuje u dětí v souvislosti s působením alergenů. Ve většině případů nemoc během dětství spolu s alergiemi sama vymizí. U zhruba 50 % pacientů ovšem přetrvává i v dospělosti.

Stav pokožky pacientů s atopickým ekzémem se zpravidla v průběhu času mění, na což mají vliv různé faktory (alergeny, stres, dráždivé látky, počasí a další). V případě, že je pokožka relativně zklidněná a příznaky ekzému jsou pouze mírné, hovoříme o období remise. Ta se střídají s obdobími vzplanutí (exacerbace), kdy je pokožka podrážděná a projevy na kůži se zhoršují.

U velké části atopiků se stav pokožky zhoršuje nejvíce v období zimy. Děje se tak kvůli vysušování pokožky následkem přirozeně suššího vzduchu v chladnějších měsících a také vlivem vnitřního vytápění budov. Vzplanutí může souviset také s nošením mnoha vrstev oblečení, horkými koupelemi a používáním velkého množství přikrývek. Je vám něco z toho povědomé? Pak jsou naše následující tipy určeny právě vám.

6 tipů na zimní péči o atopickou pokožku

Horké koupele kůži nesvědčí

Vzhledem k tomu, že teplo může způsobovat vysoušení pokožky, měli by se pacienti s atopickým ekzémem vyvarovat koupání v horké vodě. Daleko lepší volbou je sprchování vlažnější vodou. Během mytí je vhodné používat speciální mýdla, která kůži dodávají hydrataci. V případě, že si jednou za čas lázeň opravdu nemůžete odpustit, myslete na to, že délka koupele by neměla přesáhnout 10 minut. Po koupeli pokožku nikdy ručníkem nedrhněte nebo netřete, ale jemně ji osušte. Ihned po osušení je pak vhodné aplikovat hydratační péči jako je krém *Epaderm Cream, který pokožku ochrání před vysušením po delší dobu.

Mýdlo pečlivě vybírejte

Atopická pokožka je velmi citlivá, a tak se pro mytí rozhodně nehodí klasická mýdla a koupelové přípravky s nežádoucími přísadami. Dávejte přednost speciálním hydratačním mýdlům bez vůně, barviv a alkoholu. Velkou výhodou masti *Epaderm Ointment je, že se dá využít také jako mýdlo nebo přísada do koupele. Po umytí s touto mastí je pokožka příjemně vláčná.

Vyhněte se kontaktu s dráždivými materiály

Některé druhy vláken, jako je například vlna, nylon a další syntetické materiály, mohou vzplanutí atopického ekzému vyvolat nebo zhoršit jeho projevy. Oblékejte se proto do prodyšných materiálů, například bavlny. Aby vaše pokožka mohla dýchat, nenoste na sobě zbytečné množství vrstev oblečení. Prodyšnost materiálu zohledněte také při výběru povlečení.

Zvlhčovač vzduchu jako skvělý pomocník

Během zimy se neobejdeme bez vytápění vnitřních prostor. Sice nám pak není zima, ale zároveň to dále přispívá k ještě suššímu vzduchu v budovách. V boji proti suchému vzduchu v bytech, domech či kancelářích skvěle poslouží zvlhčovače vzduchu. Existují různé druhy od přenosných po ty, které lze připojit přímo k topení. Zvlhčovač však nezapomeňte udržovat v čistotě, abyste zabránili množení bakterií a plísní. K jeho plnění používejte pouze destilovanou nebo demineralizovanou vodu.

Nezapomínejte na pitný režim

Zvláště pokud trpíte atopickým ekzémem nebo suchou pokožkou, měli byste kůži udržovat hydratovanou zvenku i zevnitř. S vnější péčí vám pomohou hydratační krémy a masti. K tomu je ovšem třeba dodržovat dostatečný pitný režim. Ideální množství vypité vody za den se odvíjí od vaší výšky, hmotnosti, pohybové aktivity a počasí.

Užívejte doplňky s vitamínem D

Výsledky celé řady studií potvrzují, že nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko vzniku atopického ekzému. Hlavním zdrojem tohoto „slunečního vitamínu“ je UV záření. Jeho dostatečný přísun tak během teplejších měsíců zajistí pravidelný pobyt s kůží vystavenou slunečním paprskům. V zimě je ovšem slunečního svitu málo, a tak je nutné zvýšit příjem vitamínu D prostřednictvím stravy či potravinových doplňků. Vzhledem k tomu, že podle dat Českého zdravotního ústavu přijímá má dostatečné množství vitamínu D ve stravě pouze 1 % dospělých Čechů a Češek, je vhodné jej během zimy užívat ve formě potravinových doplňků.

Zima se dá zvládnout i s atopickým ekzémem

Zima je velmi specifickým ročním obdobím, během kterého se mohou projevy atopického ekzému pravidelně zhoršovat. Vlivem chladu a střídání teplot se pokožka vysouší více než v teplejších měsících, a tak je vhodné zvýšit frekvenci promazávání a sáhnout po hutnějších krémech a mastech. Dále doporučujeme pokožku zvláčňovat už během mytí vhodnými mýdly a emoliencii, volit vhodné oblečení a pořídit si zvlhčovač vzduchu. Je třeba myslet také na dostatečný pitný režim a příjem vitamínu D. Pokud se budete řídit těmito tipy na zimní péči o pokožku s atopickým ekzémem, jejímu zdraví během zimních měsíců to jedině prospěje.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.