U moře s lupénkou: jak si užít letní dovolenou?

Nemoc celého organismu

Lupénka neboli psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění, které se nejvíce projevuje na kůži v podobě červených skvrn a ložisek se suchými šupinkami. Velmi často postihuje pokožku hlavy a dále nehty a v menší míře také klouby. Na průběh lupénky má vedle genetických předpokladů vliv spousta vnějších faktorů. Příznaky nemoci se tak v čase mohou vyvíjet a velmi se lišit. Choroba o sobě často nedává znát po řadu týdnů až měsíců (období remise). Následně se stav kůže pacienta může kvůli vystavení nějakému spouštěcímu faktoru razantně zhoršit (období exacerbace). Právě během léta může pokožka psoriatiků kvůli specifickým klimatickým podmínkám a typickým aktivitám vykazovat změny k lepšímu i horšímu. Pokud se vy nebo vaši blízcí s touto diagnózou chystáte na dovolenou k moři, měli byste vědět, jak o kůži s lupénkou správně pečovat. Budete-li dodržovat několik pravidel, projevy onemocnění se nejen nezhorší, ale mohou se dokonce alespoň dočasně zlepšit.

Slunce jako lék i riziko

Pobyt na sluníčku může příznaky lupénky zmírňovat. Ultrafialové sluneční záření (především UVB) snižuje riziko vzniku zánětu a tím projevy nemoci na kůži tlumí. Zde je ovšem velmi důležité opravdu důsledně dodržovat zásady zdravého opalování. Psoriatici by na sluníčku neměli pobývat příliš dlouho a v době kolem poledne, kdy je záření nejostřejší, je lepší zůstat ve stínu. Zvláště pokud trpíte jakoukoliv kožní nemocí, měli byste udělat vše pro to, abyste se nespálili. Nutností je tedy pravidelně na kůži aplikovat kvalitní opalovací kosmetiku s odpovídajícím ochranným faktorem. Velmi výjimečně se lupénka vyskytuje ve své fotosenzitivní podobě. Postihuje především osoby s velmi světlou pletí. Tito pacienti by se přímému slunci měli spíše vyhýbat a používat krémy s velmi vysokým ochranným faktorem.

Hydratujte zvenku i zevnitř

Naše těla jsou ze zhruba 60 % tvořena vodou, a tak je zvláště během léta vhodné dodržovat dostatečný pitný režim. Nepříjemné projevy dehydratace jako únava, malátnost či bolest hlavy se totiž začnou projevovat již při ztrátě pouhého 1 % obsahu vody v těle. Stejně jako pro jiné orgány, i pro správné fungování všech vrstev kůže je důležitý dostatek vody. Nezapomínejte proto pravidelně pít a na výlety či delší pobyt venku si s sebou vezměte lahev s vodou. Psoriatická pokožka ale potřebuje hydratovat i zvenku. Krém Epaderm Cream vytváří ochrannou bariéru a napomáhá tak k udržení optimální vlhkosti kůže. Při hydratační péči se zaměřte především na partie s ložisky lupénky.

Koupejte se v moři, ne v bazénu

Pokud dáte během dovolené přednost koupání ve slané mořské vodě před hotelovým bazénem, dobře uděláte. Slaná voda má na kůži s lupénkou zklidňující účinky a projevy nemoci mírní. Pobytem v moři dochází k odstranění šupinaté kůže a rehydrataci suchých ložisek, tedy ke zvýšení množství vody v kůži. Díky vysoké koncentraci soli zlepšuje mořská voda pronikání UV paprsků do postižené pokožky. Odborníci k léčbě lupénky často doporučují pobyt u Mrtvého moře, jehož salinita (slanost) je nejvyšší na světě. Zatímco průměrná slanost moří a oceánů je 3,5 %, u Mrtvého moře je to až 33 %. Ve skutečnosti se vlastně vůbec nejedná o moře, ale o bezodtokové jezero s vodou s vysokým obsahem soli a minerálů (brom, draslík, hořčík, mangan, sodík, zinek aj.). Díky specifickému složení minerálů a dalších látek působí voda z Mrtvého moře na lidskou pokožku hojivě a regeneračně. Kromě vody se k léčbě využívá také bahno z Mrtvého moře.

Další možností je během dovolené samozřejmě také zmíněné koupání v bazénu. Voda ošetřená chlorem může projevy lupénky zhoršit, protože chlor vysušuje. Neznamená to ovšem, že by si pacienti s lupénkou museli vodní radovánky v bazénu nutně odpírat. Pro bezpečné koupání v chlorované vodě je ovšem nutné dodržovat několik zásad. Velmi důležitá je opět pravidelná péče o pokožku hydratačními krémy jako je Epaderm Cream. Pobyt v bazénu by pak neměl trvat příliš dlouho a vždy by měla následovat sprcha a opláchnutí čistou vodou. Výhodou Epaderm Cream je, že lze použít i jako mýdlo, a tak se skvěle hodí i pro tyto účely. Po vysprchování pokožku jemně osušte ručníkem bez nadměrného drhnutí či tření.

Starosti hoďte za hlavu

Podíl na zlepšení příznaků lupénky během léta a dovolené má zajisté i takzvaná prázdninová pohoda. Jak známo, stres a špatné duševní rozpoložení jsou faktory, které zdraví kůže rozhodně nesvědčí. Je tak možné, že pokud si během pobytu u moře řádně odpočinete a alespoň na chvilku zapomenete na všechny starosti všedních dnů, projeví se to i na vaší pokožce. Pokud patříte mezi ty, kteří si v baru na pláži rádi dopřejí oblíbený alkoholický koktejl, zkuste spotřebu alkoholu alespoň omezit. Alkohol je totiž dalším faktorem, který podporuje zánětlivé procesy a zdraví rozhodně neprospívá. Pokud tedy dostanete chuť na osvěžující drink, dejte raději přednost nealkoholickým variantám.

Během letní dovolené máte šanci vystavit pokožku hned několika vlivům, které mají na léčbu lupénky pozitivní vliv. Kombinace přiměřeného množství slunečních paprsků, odpočinku a slané voda může mít na stav pokožky opravdu blahodárné účinky. Průběh psoriázy i odezva na jednotlivé zmíněné faktory jsou velmi individuální, a tak se vždy řiďte především podle reakcí vašeho těla a doporučeními svého kožního lékaře.