Suchá a dehydratovaná pokožka: Čím se liší a jak o ně správně pečovat?

Pokožka, nejsvrchnější vrstva kůže, funguje jako ochranný štít proti patogenům, a je tak klíčová pro zdraví celého organismu. K tomu, aby plnila svůj úkol, však potřebuje dostatek lipidů a vlhkosti. Schází-li pokožce lipidy (tuky), pak ji nazýváme suchou. Pokud ji trápí nedostatek vody, mluvíme o dehydrataci. Jak tyto dva nepříznivé stavy rozeznat a jak o suchou a dehydratovanou pokožku správně pečovat?

Suchá pokožka – stálý typ daný genetikou

Každý z nás má genetické predispozice k určitému typu pokožky. Vzhledem k tomu, že se sklony k suché kůži se již rodíme, jde většinou o trvalý stav. To však neznamená, že na vlastnosti pokožky nemají vliv žádné další faktory. Vysušování pokožky způsobují například nemoci jako atopický ekzém, lupénka či cukrovka. Roli pak hraje i naše životospráva a okolní prostředí.

Suchá pokožka se vyznačuje nedostatkem kožního mazu (lipidů), a tedy i vlhkosti, která se na tuky váže. Tento tzv. hydrolipidický film zabraňuje odpařování vody z pokožky do ovzduší, čímž ji udržuje hydratovanou, a chrání tělo před viry a bakteriemi.

Suchou pokožku poznáte podle:

  • hrubé kůže
  • pnutí
  • nedostatku pružnosti
  • nebo mravenčení

Na suchost kůže má vliv také věk. Zatímco pleť novorozenců je přirozeně vláčná a v pubertě se spíše mastí, s přibývajícím věkem je stále sušší. Seniory pak mnohdy trápí extrémně suchá pokožka, kterou nazýváme pergamenovou kůží.

Ačkoliv se nejedná o kožní nemoc, dokáže velmi suchá pokožka pořádně potrápit. Suchost způsobuje svědění, nepohodlí a nepříjemné pnutí. Tento typ pokožky je navíc náchylnější k poranění, případné rány se hůř hojí a hrozí zvýšené riziko infekce.

Dehydratovaná pokožka – přechodný stav daný okolními vlivy

Dehydratovaná pokožka je na rozdíl od suché kůže jen přechodným stavem, který může potkat jedince se sklony jak k sušší, tak k mastné či normální pokožce. Při dehydrataci kůže dochází k narušení bariérové funkce kůže ztrátou přirozené vlhkosti.

Jak poznáte, že kůži schází voda? Dehydratovaná pokožka obvykle vypadá unaveně, ztrácí jas, pne a jsou na ní znatelnější známky stárnutí. K dehydrataci dochází zejména vlivem slunečních paprsků, vysušující efekt má však i horká a tvrdá voda. Bez viny není ani stres, únava, dráždivé mycí přípravky, léky nebo alkohol.

Dehydrataci pokožky lze předcházet zdravým životním stylem a používáním hydratačních krémů. Pokud přece jenom dojde k dehydrataci, lze tento stav náležitou péčí poměrně snadno napravit a vrátit obsah vody v kůži do normálu.

Jak pečovat o suchou a dehydratovanou pokožku?

Vše začíná správnou životosprávou. Velmi důležitý je pitný režim, proto každý den dodejte tělu dostatek vody. Naopak omezte konzumaci kofeinu a alkoholu, které ztrátu vody z organismu zvyšují. Sprchujte se maximálně jednou denně a netravte v horké vodě příliš mnoho času, aby nedocházelo k dalšímu vysušování pokožky. Vyhýbejte se také dlouhému pobytu v klimatizovaných a přetopených prostorách.

Suché ani dehydratované pokožce neprospívají běžné mycí prostředky. Jejich vysoké pH a agresivní chemické složení citlivou kůži dráždí a zbavuje mazu. Základ péče o suchou i dehydratovanou pokožku proto tkví v používání šetrné kosmetiky, která podpoří její přirozenou obranyschopnost.

Hydratační krém *Epaderm Cream je vhodný pro ošetření velmi suché kůže. Na pokožce vytváří ochranný film, který udržuje vlhkost, čímž pokožku zjemňuje, obnovuje a zvyšuje její odolnost. Krém navíc neobsahuje žádné dráždivé chemické látky, jako jsou barviva, parabeny nebo parfemace, a je tak vhodný i pro tu nejcitlivější pokožku.

Nepříjemné projevy suché kůže zmírníte pravidelnou hydratační péčí. Malé, 50gramové balení *Epaderm Cream, které se vejde do kabelky a batůžku, můžete mít stále po ruce a použít ho kdykoliv suchost pokožky pocítíte. Krém se po aplikaci rychle vstřebává, a tak se ihned můžete věnovat běžným činnostem.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.