Psychika má vliv i na ekzém, říká dermotoložka

Co je příčinou vzniku ekzému?

Základním znakem u pacienta s atopickým ekzémem je porušená kožní bariéra. Pacienti mívají nedostatek tukových látek v povrchní vrstvě kůže a s porušený přirozený kyselým kožním pláštěm.

Právě suchá kůže patří mezi základní rysy atopického ekzému. Nemoc pak ještě zhoršují provokační aspekty – například přecitlivělost na kosmetiku. Také svědění může bezprostředně souviset s nadměrnými ztrátami vlhkosti. I u zdravých lidí přirozený ochranný kožní film navíc často narušujeme používáním velkého množství mycích prostředků a saponátů nebo příliš agresivní prací prostředky.

Co ovlivňuje rozsah ložisek atopického ekzému?

Záleží na dispozici každého pacienta, na odolnosti jeho imunitního systému, velký význam má péče o kůži – pravidelná promazávací terapie, dále má velký význam vyhýbání se alergenům – potravinovým, inhalačním, kontaktním.

Jak velké procento povrchu těla může být postiženo ekzémem?

Atopický ekzém se projevuje širokým spektrem klinických příznaků. Může jít o mírné formy jako je pityriasis alba (suché, hypopigmentované skvrny), o typické ekzémové projevy v predilekční lokalizaci (obličej, loketní a podkolenní jamky) až po rozsáhlé formy charakteru erytrodermie.

Pokud hovoříme o velkém procentu zasažení těla, kolik to je?

V těžkých stavech může být postiženo až 90 až 100 % těla, jde o tzv. erytrodermii, což už je velmi vážný stav. O výrazném postižení nebo o těžké formě atopického ekzému hovoříme při postižení nad 50 % povrchu těla. U „klasické“ formy atopického ekzému pak jde o postižení kůže obličeje, loketních a podkolenních jamek.

Co nejvíce trápí a s čím nejvíce bojují pacienti s velkými ložisky ekzému?

S nepříjemnými pocity kožního onemocnění, tedy výrazným svěděním, častými kožními infekcemi, nespavostí kvůli svědění a nepříjemným kosmetickým dojmem. Samozřejmě má nemoc také vliv na psychiku.

Jakou roli hraje psychika u pacientů?

Vztah mezi psychikou a kůží člověka je předmětem zájmu od dob Hippokrata. Jakákoli choroba kůže je okamžitě vidět a pacienti mohou trpět kvůli předsudkům okolí. Tato problematika je tak závažná, že v roce 1999 došlo k založení psychodermatologie.

Z psychologických faktorů se na zhoršení stavu kůže podílí hlavně potlačené negativní emoce, napětí, chronický stres, neřešené intrapsychické konflikty a patologické sociální vztahy či depresivita. Stres je považován za další spouštěč, který vede ke zhoršení kožního nálezu, ačkoliv mechanismy tohoto jevu nejsou uspokojivě vysvětleny.

Je nicméně dáván do souvislosti s neurogenním zánětem. Byly prokázány zvýšené hladiny neuropeptidů jako substance P, neurotrofiny (proteiny, které regulují přežití, proliferaci a diferenciaci neuronů, růst axonů, neurotransmisi a synaptické děje) v séru pacientů s pozitivní korelací s klinickými projevy atopického ekzému.

Může okolí pomoci ekzematikovi?

Rodinní příslušníci by měli být k dítěti s atopickým ekzémem ohleduplní, na druhé straně však dítě nesmíme rozmazlovat nebo litovat. Všichni členové rodiny mají přijmout onemocnění jako skutečnost, naučit se znát jeho průběh a způsob ošetřování, aby mohli postiženému účinně pomoci v případě zhoršení. Důležitá je psychologická příprava rodičů. Při vážných projevech nemoci, hlavně u dětí a dospívajících, není od věci vyhledat i terapeutickou pomoc. Nebo se obrátit na organizaci SPAE, která sdružuje pacienty s kožními nemocemi. Dětem často pomáhá, mají-li kamarády se stejnými problémy.

Máte nějaké zkušenosti s tím, že si pacienti nějakým způsobem rozsah postižení ještě zvětšují? Čím?

Např. při dlouhodobém škrábání kůže dochází k dalšímu narušení kožní bariéry, přidružuje se bakteriální infekce, ke zhoršení dojde při aplikaci nevhodné lokální terapie s podrážděním kůže, ke zhoršení může dojít i po prudkém opalování na slunci.

Dá se říct, že s rozsahem onemocnění rostou i finanční náklady? Za co utratí pacienti nejvíce peněz?

Můžeme říci obecně, že s rozsahem onemocnění rostou náklady pojišťoven. Na druhou stranu pacient s těžkou formou ekzému může sám utratit méně, pokud používá lokální terapii hrazenou pojišťovnou. Pacient s lehčí formou, který si kupuje léčebnou kosmetiku, utratí více, jde ale o kvalitní výrobky. Biologická terapie pro atopický ekzém je zatím v rámci klinických studií – léčba je velmi drahá.

Jak pečovat o ekzém ve vlasech?

Atopický ekzém se může vyskytovat i ve kštici – jde o zarudlá, suchá, svědící ložiska. Kožní lékař doporučí lokální terapii, na kterou má navazovat léčebná kosmetika – ta se však nekoupí v drogerii, ale v lékárně. Jde o speciální šampony pro pacienty s atopickým ekzémem.

Péče o pokožku a psychická pohoda jsou nejdůležitějšími faktory v léčbě atopického ekzému. Přípravky Epaderm jsou speciálně vyvinuté k léčbě atopického ekzému a lupénky. Přípravky neobsahují žádné sulfáty, barviva či SLS, jsou velmi šetrné a vhodné i pro kojence.

Epaderm se vyrábí ve dvou formách jako krém Epaderm Cream a vosk Epaderm Ointment. Společně dokáží komplexně pokrýt péči o postiženou pokožku – od každodenní péče a promazávání až po zábaly.