Psoriáza nehtů: jak léčit lupénku na nehtech?

Když se řekne lupénka, většina lidí si vybaví šupinatá zarudlá ložiska na pokožce. Toto zánětlivé onemocnění však nepostihuje pouze kůži, až 55 % psoriatiků trápí také lupénka nehtů. Příznaky této nemoci mohou mít mírnou formu a pacienta příliš neobtěžovat, objevují se však i vážné a velmi bolestivé symptomy. Jak se nehtové lupénka projevuje a jak jí přecházet?

Projevy nehtové lupénky

Lupénka může postihnout nehty na rukou i na nohou. Symptomy tohoto typu lupénky, které potká zhruba každého druhého psoriatika, jsou velmi individuální. Některé pacienty v podstatě vůbec neobtěžují, jiným naopak výrazně narušují kvalitu života. Lupénku nehtů by se však neměla podceňovat, mnohdy totiž předznamenává zhoršení průběhu kožní nemoci.

Nemoc poznáte podle viditelných abnormalit na nehtech, které mohou mít následující podobu:

  • dolíčky – tzv. dolíčkování je nejčastějším příznakem nehtové psoriázy, působí jako rozpíchání nehtové ploténky špendlíkem
  • zbarvení nebo odbarvení – na nehtové ploténce se objeví žluté, hnědé nebo žlutohnědé skvrny (tzv. olejové skvrny) či dojde k odbarvení nehtů
  • třepení a drolení – nehty jsou slabé, třepí se nebo drolí, mohou však i zesílit
  • příčné linie – na nehtové ploténce se objeví rýhy či žlábky

Mezi vážnější symptomy nehtové psoriázy patří pálení a bolest nehtového lůžka, případně jeho krvácení. V nejhorších případech hrozí kompletní destrukce nehtové ploténky a odpadnutí celého nehtu. Problém představuje i zarůstání, které přichází jako následek zánětu nehtového valu. Toto postižení je velmi bolestivé a pacientům může dokonce znemožňovat chůzi.

Častým příznakem je také zbytnění nehtů, které může mít dvojí podobu. Na nohách se můžeme setkat s tzv. rohy, kdy nehet zesílí, zežloutne či zbělá a s růstem se kroutí jako beraní roh. Kvůli silné tloušťce je téměř nemožné takový nehet ustřihnout, a tak pacientům působí velké potíže. Nehty na rukách zase mohou trpět tzv. klešťovým efektem. Ten spočívá v tom, že se zesílený nehet začne místo do oblouku ohýbat do tvaru písmene v, a bolestivě tak tlačí na nehtové lůžko.

Zda se jedná o psoriázu nehtů, by měl vždy určit ošetřující lékař. Toto onemocnění totiž není snadné rozeznat o nehtové plísně (mykózy), která se projevuje podobným způsobem.

Prevence nehtové lupénky

Každého druhého pacienta s lupénkou trápí i projevy této kožní nemoci na nehtech. Psoriatici by proto měli dbát na prevenci a věnovat nehtům na rukou i na nohou důslednou péči.

V prvé řadě je třeba zaměřit se na správné a šetrné stříhání nehtů. Důležité je mít nehty zastřižené na krátko a vyvarovat se ostrých hran, případně k jejich zabroušení použít pilník. Doporučuje se nestříhat nehty do obloučku, protože to nahrává zarůstání.

Příčinou nehtové lupénky bývá trauma, které nastává v důsledku nepadnoucí obuvi, zatržení nehtu nebo nevhodné manikúry. Během činností, které mohou nehty poškodit, je tak na místě vysoká opatrnost. Při práci na zahrádce nebo v domácnosti používejte rukavice. Ze stejného důvodu noste vhodnou, pohodlné a dobře padnoucí boty.

Ve snaze zakrýt poškozené nehty se pacenti někdy uchylují k umělým nehtům nebo semi-permanentním lakům. To však může příznaky nehtové lupénky ještě více zhoršovat. Naopak bezbarvý lak zajistí ochranu před třepením i poraněním nehtové ploténky a zároveň pomůže skrýt nedokonalosti. Ideální jsou bezbarvé laky se zpevňujícím efektem.

Léčba nehtové lupénky

Léčbu nehtové lupénky nastavuje vždy lékař. Při mírnějším průběhu psoriázy nehtů se přistupuje k vnější léčbě, která tkví v promazávání protizánětlivými krémy a pravidelnou hydratací okolí nehtového lůžka i nehtu samotného. Používat můžete hydratační krém Epaderm Cream, který okolí nehtu zvláčňuje, a činí ho tak odolnějším vůči poškození. Součástí standardní léčby jsou i steroidní injekce, které se aplikují do místa postižení.

Využívá se také fototerapie, která probíhá ve zdravotnických zařízeních s využitím specializovaných přístrojů. Pozitivní výsledky vykazuje rovněž biologická léčba, která v imunitním systému blokuje činnost určitých buněk souvisejících s psoriázou. Cílená terapie je velmi účinná a přináší dlouhotrvající účinky.

Podstupuje-li pacient systémovou léčbu lupénky, mohou mu léky pomoci také od problémů s nehty. Většinou však příznaky nehtové psoriázy ustoupí až po několika měsících úspěšné léčby kožních symptomů, protože obnova nehtové ploténky trvá delší dobu.