Pečujete o svou atopickou pokožku v zimě správně?

  • Udržujte pokožku hydratovanou

Používejte hypoalergenní krémy nebo masti, které jsou bohaté na vlhkost.

  • Vyhýbejte se horké a dlouhé koupeli

Koupel by měla být teplá, ne horká, protože horká voda může vysušit pokožku. Krém nanášejte ihned po koupeli nebo mytí, abyste zachovali vlhkost kůže. Pokožku nikdy ručníkem nedrhněte nebo netřete, ale jemně ji osušte. Ihned po osušení je pak vhodné aplikovat hydratační péči jako je krém *[Epaderm Cream](https://www.epaderm.cz/produkty-epaderm/epaderm-cream)**, který pokožku ochrání před vysušením po delší dobu.

  • Vyhněte se tvrdým mýdlům

Používejte jemná mýdla nebo čisticí prostředky bez parfémů a barviv, aby nedráždily pokožku. Například výhodou masti *[Epaderm Ointment](https://www.epaderm.cz/produkty-epaderm/epaderm-ointment)** je, že se dá využít také jako mýdlo nebo přísada do koupele. Po umytí s touto mastí je pokožka příjemně vláčná.

  • Noste vhodné oblečení

Volte oblečení vyrobené z měkkých, prodyšných materiálů, jako je bavlna. Některé druhy vláken, jako je například vlna, nylon a další syntetické materiály, mohou totiž vzplanutí atopického ekzému vyvolat nebo zhoršit jeho projevy.

  • Používejte zvlhčovače vzduchu

Zvlhčovače vzduchu mohou pomoci udržet vhodnou úroveň vlhkosti ve vnitřních vytápěných prostorech. Existují různé druhy od přenosných po ty, které lze připojit přímo k topení. Zvlhčovač však nezapomeňte udržovat v čistotě, abyste zabránili množení bakterií a plísní.

  • Ochrana před chladem a větrem

Při venkovních aktivitách noste rukavice, šály nebo čepice, abyste chránili pokožku před chladem a větrem. Nezapomeňte na hydratační krém. Vhodný je krém *[Epaderm Cream](https://www.epaderm.cz/produkty-epaderm/epaderm-cream)**, který pokožku ochrání i před nízkými teplotami.

  • Vyhněte se parfémovaným výrobkům

Parfémované výrobky, včetně toaletních papírů, mohou dráždit citlivou pokožku a zbytečně ji vysušovat. Volte proto neparfémované prostředky citlivé pro vaši pokožku.

  • Pijte dostatek vody

Udržujte tělo hydratované i zevnitř, proto pijte dostatek vody. Zvláště pokud trpíte atopickým ekzémem nebo suchou pokožkou. S vnější péčí vám pomohou hydratační krémy a masti. K tomu je ovšem třeba dodržovat dostatečný pitný režim. Ideální množství vypité vody za den se odvíjí od vaší výšky, hmotnosti, pohybové aktivity a počasí.

Zima je velmi specifickým ročním obdobím, během kterého se mohou projevy atopického ekzému pravidelně zhoršovat. Zvyšte proto frekvenci promazávání a sáhněte po hutnějších krémech a mastech a zvyšte příjem vitamínu D. Pokud se budete řídit těmito tipy na zimní péči o pokožku s atopickým ekzémem, jejímu zdraví během zimních měsíců to jedině prospěje.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.