Nástup do školy u dětí s atopickým ekzémem

Nejčastějším kožním onemocněním dětí je dnes atopický ekzém, který postihuje až pětinu předškoláků. Jeho výskyt se v posledních letech v průmyslových zemích zvýšil zhruba trojnásobně – tedy asi stejně, kolik přibylo alergiků. Jak dítěti s atopickým ekzémem nástup do školy usnadnit?

Na vině jsou geny i alergeny

Na vznik atopického ekzému má zásadní vliv více faktorů. K nejvýznamnějším z nich patří přecitlivělost dětského organismu na některé látky z vnějšího prostředí (alergeny). Podstatnou roli ovšem hraje také dědičnost. Pokud mají, nebo v dětství měli, atopický ekzém oba rodiče, pravděpodobnost, že se tato kožní nemoc objeví také u jejich dítěte, je až 70 %.

Kojenecká forma atopického ekzému se nejčastěji objevuje mezi 2. a 6. měsícem věku dítěte. K raným příznakům patří zčervenalá kůže, výsev pupínků a mokvajících ložisek. Typické je také nesnesitelné svědění, které dítěti způsobuje neklid, nespavost a častý pláč. U části pacientů kojenecké formy ekzém do věku 3 let sám vymizí, u 60–80 % z nich se ovšem nemoc rozvine do další, tzv. dětské formy, která trvá asi do 14 let. U dětí předškolního a školního věku se ložiska atopického ekzému objevují především v oblasti loktů, zápěstí, hřbetu rukou, na krku či v podkolenních jamkách. Velmi nepříjemným příznakem i nadále zůstává úporné svědění. Děti si často svědící ložiska ekzému rozškrábou do krve a podrážděná pokožka se pak hojí hůř a déle.

Důležitá je komunikace s učiteli

Začátek školní docházky je jednou ze zásadních změn v životě dítěte. Nové prostředí i režim přinášejí spoustu změn a podnětů, které mohou průběh atopického ekzému ovlivnit, a to bohužel nejčastěji v negativním slova smyslu. Pro úspěšný nástup do školních lavic je u ekzematika nejdůležitější komunikace rodičů s třídním učitelem, případně i s dalšími vyučujícími. Třídní učitel by měl být včas informován o zdravotním stavu dítěte a o rizikových faktorech, které u něj atopický ekzém zhoršují.

Učitel pak může dohlédnout na to, že dítě sedí v lavici vzdálené od radiátorů, protože pot atopickou pokožku velmi dráždí. Dále je u dítěte třeba ohlídat hygienu s vhodným mýdlem či hydratačním krémem. Pro rodiče ekzematika s potravinovými alergiemi je další otázkou k řešení stravování ve škole. Jestliže není možné zajistit dietní stravu ve školní jídelně, musí si dítě nosit vlastní jídlo v krabičkách. V možnostech učitele by pak mělo být přesvědčit se, že si dítě jídlo sní, a to ideálně v jídelně ve společnosti spolužáků. Zhoršení atopického ekzému může být způsobeno také plaváním v chlorované vodě nebo pocením při tělocviku, a tak je vhodné s pediatrem probrat možnost uvolnění z tělesné výchovy. Ve výjimečných případech je nutné uvolnění z výtvarné výchovy, protože se jako problematický ukáže kontakt s výtvarnými potřebami a materiály.

Základní péči by mělo dítě zvládat samo

Vzhledem k tomu, kolik má učitel na starost dětí, od něj nelze očekávat, že bude neustále dohlížet právě na to vaše. Je tedy velmi důležité, aby malí ekzematici zvládali základní péči o pokožku samostatně ještě před nástupem do školy. Dítě musí například vědět, že si nesmí umývat ruce běžným mýdlem, které kůži vysušuje a dráždí. Dále by mělo zvládat promazávání pokožky hydratačním krémem. Vhodným pomocníkem se základní hygienou a péčí o pokožku je pro děti hydratační krém Epaderm Cream. Využijí jej k promazávání a zároveň jako šetrnou náhradu mýdla. Praktické 50g balení se vejde do každé aktovky a aplikaci zvládne snadno zvládne i malý školák.

Nepodceňte výběr oblečení

U dětí s atopickým ekzémem je nutné pečlivě vybírat oblečení, respektive jeho materiál a střih. Nesprávně vybraný materiál totiž může citlivou dětskou pokožku dráždit, a dokonce způsobit zhoršení atopického ekzému. Pro atopiky jsou ideální oděvy vyrobené ze 100% bavlny, a to ideálně bez umělých barviv. Rozhodně se vyplatí investovat do certifikovaného oblečení, u kterého budete mít jistotu o nezávadnosti materiálu. Střih by měl být volnější a prvky jako švy, cedulky a podobně by měly být jen z vnější strany oděvu.

Vhodnou volbou je speciální oblečení pro atopiky, jako je například Tubifast Garments. Oděvy jsou vyrobeny z viskózy, polyamidu a elastanu, a jsou tedy k dětské kůži mimořádně šetrné a nedráždivé. Jedná se o velmi lehké a zároveň prodyšné oblečení, které se skvěle hodí jako spodní vrstva pod běžný oděv. Tato spodní vrstva u dětí zamezuje pocení a přehřívání a současně chrání pokožku před kontaktem s problematickými látkami. Pro atopiky ve věku 6 měsíců až 14 let jsou k dispozici trička, legíny, rukavice a ponožky.

Do školy zvesela

Mezi faktory, které atopický ekzém vyvolávají a zhoršují, patří bezesporu stres. Rodiče by se tak měli snažit, aby své případné obavy z toho, že jejich potomek nastoupí do školy, na dítě nepřenášeli. Ideální je s dítětem otevřeně komunikovat, aby se neobávalo reakcí spolužáků a necítilo se kvůli své kožní nemoci v kolektivu nepříjemně. V tomto směru může pomoci také učitel, který ostatním dětem vhodnou formou vysvětlí, co to atopický ekzém je a že se nejedná o nakažlivé onemocnění.

Dětský atopický ekzém přináší malým pacientům spoustu nepohodlí a omezení. Životní změny, jako je například nástup do školy, jsou s tímto kožním onemocněním ještě o něco náročnější než pro zdravé děti. S podporou rodičů a učitelů ovšem zvládnou malí atopici nástup do školy úspěšně. Ze všeho nejdůležitější je o nemoci včas informovat třídního učitele a sdělit podrobnosti o alergenech a dalších problematických faktorech. Dále je třeba ohlídat případnou možnost stravování s ohledem na potravinové alergie, nebo zajistit dítěti jídlo z domova. U dětí školního věku je klíčový správný výběr oblečení, které by mělo být z nedráždivého materiálu a mít volnější střih. Základní návyky péče o pokožku by dítě mělo znát již z domova, aby pak učitel jen dohlížel na jejich praktikování. Celkově je ideální dítě maximálně podporovat, aby se do školy těšilo, atopickému ekzému navzdory.