Na co vám mohou přispět pojišťovny při lupénce?

Zdravotní pojišťovny zatím na lupénkáře a ekzematiky moc nemyslí. Většinu léčebných prostředků si musí pacienti hradit sami. Léčba nejčastěji spočívá v promazávání kůže emoliencii, v těžších případech předepisují lékaři léky s kortikoidy.

V lékárnách se dají najít levnější i dražší přípravky. Výběr tak může být náročný. Lékař Ján Lidaj upozorňuje, že léčba musí být vždy šitá na míru pro každého pacienta zvlášť. Svůj výběr tedy konzultujte s kožním lékařem.

Léčbu zatím proplácí jediná pojišťovna

Pacienti dlouho lobovali u zdravotních pojišťoven, aby začaly proplácet alespoň část nákladů na krémy a další podpůrné prostředky, bez kterých se psoriatici neobejdou.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra zavedla preventivní program Lupénka v polovině roku 2015. Pojištěnci nyní pomohou čerpat až 500 Kč ročně k zakoupení různých mastí zakoupených v lékárně.

„Jeli tedy na trhu přípravek, navíc bez obsahu kortikoidů, který umí příznaky lupénky zmírnit, pak my jako zdravotní pojišťovna uděláme co je v našich silách, abychom ho svým klientům zpřístupnili,“ říká k novému programu generální ředitel Jaromír Gajdáček. Výběr konkrétního prostředku nijak neomezují, výběr je na každém pacientovi. Podmínkou je písemná žádost potvrzení diagnózy od ošetřujícího lékaře. Podobné podmínky najdete zde. Zatím je ale ZP MV jedinou, která podobný program nabízí. Tedy alespoň v roce 2016…

Na co máte od pojišťovny nárok?

Pokud vaše pojišťovna o podobném programu neuvažuje, nevadí. Většina českých pojišťoven nabízí možnosti péče.

Všechny pojišťovny například hradí alespoň z části lázeňské pobyty, které při léčbě lupénky velmi pomáhají. Doporučují se obzvláště sirné prameny, kterých je v ČR hned několik – například Františkovy Lázně nebo Velké Losiny. Na léčbu dětských pacientů s lupénkou se specializují 4 z nich:

  • Janské Lázně
  • Jeseník
  • Lázně Bělohrad
  • Lázně Kynžvart

„Jen v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves ročně léčíme zhruba 500 pacientů s lupénkou. Mnozí z nich poté dlouhodobě nemají žádné viditelné příznaky onemocnění,“ říká dermatoložka MUDr. Kateřina Macháčková.

Lupénku ale léčí také v zahraničí příklad v lázních Hévíz v Maďarsku. Pro uznání nároku na plnou úhradu lázní je potřeba doporučení vše obvodního lékaře.