Mýty a fakta o atopickém ekzému

Atopický ekzém nepatří mezi vzácná onemocnění, naopak se s ním za svůj život potká nemalá část populace. Průměrně trápí 2–10 % dospělých a 15–30 % dětí. Přesto o této nemoci koluje celá řada nepravdivých informací, které mohou komplikovat úspěšnou léčbu. V tomto článku vyvrátíme ty nejčastější mýty o atopickém ekzému.

1) Atopický ekzém je nakažlivý

Atopický ekzém se může objevit v podstatě kdekoliv na těle, ne vždy tak mají pacienti možnost příznaky nemoci před druhými skrýt. Atopici se tak nezřídka potkávají s nepochopením nebo odsouzením ze strany svého okolí, které může ekzém vnímat jako nakažlivou vyrážku. To má negativní dopad na duševní pohodu, sebevědomí i sociální kontakty pacientů s atopickým ekzémem.

Je proto nutné uvést na pravou míru, že atopická dermatitida není za žádných okolností nakažlivá. Její příčinou bývá alergická reakce na určitý spouštěč, např. potravinový alergen nebo pyl. Nemoc se nepřenáší vzduchem, ani přímým kontaktem s nemocnou kůží. Klíčovou roli navíc hraje také genetika, ovšem ani u jedinců s dědičnými predispozicemi se ekzém nemusí během života rozvinout.

2) Atopický ekzém lze vyléčit

Atopický ekzém bohužel není možné zcela vyléčit, jeho příznaky se však mohou časem zmírnit nebo zcela odeznít. Vytrvalá péče o nemocnou pokožku přináší úlevu od svědění a pomůže zmenšit ložiska ekzému. Atopici by proto měli dopřávat své kůži pravidelnou hydrataci. Stačí mít při ruce hydratační krém Epaderm Cream, který zanechává pokožku vláčnou a jemnou. Krém lze používat i v rámci preventivní péče.

Ačkoliv atopický ekzém nelze nikdy zcela vyléčit, dobrou zprávou je, že většina atopiků se s ním potýká jen po určitou dobu. Málokoho ekzém trápí po celý život. Atopická pokožka však i nadále zůstává citlivá, a žádá si tak šetrnou péči a dostatečnou hydrataci.

3) Ekzém je způsobený špatnou hygienou

Příčinou atopického ekzému je přecitlivělá reakce imunitního systému na alergen. Tato reakce má kořeny v genetických predispozicích, a špatná hygiena tak s rozvojem ekzému nemá vůbec nic společného. Pro úspěšnou léčbu jsou nicméně správné hygienické návyky zásadní. Dlouhý kontakt s teplou vodou, nešetrné mycí přípravky a také necitlivé drhnutí kůže ručníkem projevy atopického ekzému zhoršují. Naopak šetrná, ale důkladná hygiena pokožce prospívá a zefektivňuje léčbu.

4) Ekzém je způsobený stresem

Skutečnost, že stres negativně dopadá na zdraví organismu, je všeobecně známá. Mnohdy se mu dává za vinu i samotný atopický ekzém. Stresové situace sice mohu stát za vzplanutím ekzému nebo fungovat jako spouštěč, samy o sobě však ekzém zapříčinit nemohou. To je podstatný rozdíl. U jedince bez genetických predispozic se atopická dermatitida tedy nerozvine ani v extrémně stresovém období.

Dopad stresu je ovšem nezpochybnitelný. Atopici by proto měli jít své psychické pohodě naproti, jak to jen jde. Stresové hormony totiž mohou zhoršovat zánětlivost kůže a zesilovat nutkání ke škrábání. Stres navíc obvykle kráčí ruku v ruce s nezdravým životním stylem, který rovněž organismu neprospívá.

5) Lidé s atopickým ekzémem nemohou sportovat nebo se koupat v bazénu

Atopický ekzém může pacientům zamezit v běžných činnostech, jako je sport nebo letní osvěžení v bazénu. Ne vždy však ekzematická pokožka stojí oblíbeným aktivitám v cestě. Při mírnějších projevech ekzému si mohou atopici bez problému zasportovat i zaplavat.

Pot při sportu, chlor v bazénu nebo dlouhý kontakt s vodou mohou nemocné pokožce uškodit. Správná péče o kůži a dodržování základních ochranných opatření jsou však vstupenkou k normálnímu životu, ke kterému bezesporu patří pohyb i oddech u vody.

6) Mateřské mléko funguje jako prevence atopického ekzému

Svědění a pálení ložisek je pro děti velmi nepříjemné, a tak není divu, že se rodiče snaží ekzému všemi způsoby předcházet. Častá představa, že mateřské mléko chrání dítě před potenciálními spouštěči ekzému, je však bohužel mylná. S alergenem se totiž dítě může potkat i v mateřském mléce, kam doputuje z matčiny stravy. Opatrnost s příkrmy je nicméně na místě a nové potraviny by se měly do do dětského jídelníčku zavádět postupně.

Správné informace jsou klíčem k efektivní léčbě

Mít správné informace o atopickém ekzému a jeho léčbě je důležité pro pacienty i jejich okolí. Nepravdy a polopravdy, které se o atopii šíří, negativně dopadají na zdraví pacientů, jejich psychiku i kvalitu života. Naopak naslouchání odborníkům a trpělivá péče o pokožku a celý organismus mohou vést k úlevě od nepříjemných příznaků a časem třeba k jejich úplnému vymizení.