Může stres ovlivňovat atopický ekzém?

Se stresem se většina z nás setkává denně, nebo alespoň na týdenní bázi, zároveň je jedním z největších zabijáků nejen duševní pohody, ale i zdraví, a to fyzického i psychického. A vliv má do jisté míry i na atopický ekzém.

Atopický ekzém a jeho vliv na psychiku

Vznik atopického ekzému závisí na mnoha faktorech. Jedním z jeho předních spouštěčů je dlouhodobý stres. Pacienti, které atopický ekzém postihuje, se často setkávají s úzkostmi spojené s odloučením od jejich okolí. Děti s atopickým ekzémem mohou mít horší výsledky ve škole, nebývají soustředěné, trpí nespavostí kvůli svědící pokožce a nízkým sebevědomím, pokud se jim nedostává dostatečná podpora v rodině.

Ztráta sebevědomí postihuje atopiky také v období dospívání, kdy navazují kontakt s opačným pohlavím. Pokud se ekzém vyskytuje v oblasti intimních partií, způsobuje problémy i v sexuálním životě. Proto je důležitou součástí léčby atopického ekzému tedy i psychoterapie.

Novému výskytu lze preventivně předcházet dostatečným hydratováním pokožky vhodnými přípravky určenými pro léčbu lupénky, vyvarování se infekcím a především stresu.

Jak nám může stres ve spojení s atopickým ekzémem uškodit?

Jakmile se delší dobu vystavujeme stresu, naše tělo se bez našeho vědomí začíná chovat jinak. Tuhnou nám svaly, vylučují se různé hormony a další látky v mnohem vyšších (či naopak nižších) koncentracích, náš nervový systém je v pozoru. Navíc již několik kvalitně sestavených studií potvrdilo, že stres má vliv na stav atopického ekzému, a to rovnou čtyřmi různými způsoby: skrze přímý i nepřímý vliv na imunitu, kožní neuropeptidovou expresi a funkci kožní bariéry.

Nemůžeme říct, že je stres jediným původcem výskytu tohoto kožního onemocnění, avšak regulací stresu dokážeme i v otázce kožních onemocnění vyřešit mnohé.

Jak si poradit se stresem?

Nejlepším způsobem jak zabránit vzniku atopického ekzému, je se zbavit chronického stresu. To se snadno říká, ale s provedením už je to o něco složitější. Stres se nám v dnešní době úplně odstranit nepodaří asi nikdy, ale naučit se jej regulovat zvládne každý.

Naštěstí existuje rovnou několik způsobů, jak stres zvládat. Kromě toho, že se zaměříme na dostatečný spánek, můžeme pro zvládání stresu zařadit například:

  • 20minutový šlofík (tzv. powernap) během dne
  • procházky v přírodě
  • jógu
  • meditaci, mindfulness
  • vyhrazený čas na koníčky (např. fyzická aktivita, čtení knih pro zábavu, rybaření, pletení, vybarvování omalovánek, kresba)
  • masáže, wellness, sauny, dlouhé koupele
  • pravidelné dovolené a víkendy v přírodě či mimo každodenní realitu
  • to-do list a celkově time-management pod kontrolou

Být ambiciózní je skvělé, chtít toho od sebe hodně také. Ale jít za svým cílem „přes mrtvoly” se z dlouhodobého zdravotního hlediska zkrátka nevyplácí. Udělejte si na sebe každý den alespoň pár desítek minut čas, protáhněte se, odhoďte telefon a počítač, sepište si, za co jste vděční, udělejte si bylinkový čaj, natáhněte se do horké vany. Jen trochu zpomalte. Odvděčí se vám za to nejen stav atopického ekzému, potažmo vaší pokožky, ale i mnoho dalších faktorů v životě.