Lupénka nezasahuje pouze kůži – co je to psoriatická artritida?

Kloubní onemocnění psoriatická artritida je sice mnohem méně známé než lupénka, je s ní ovšem poměrně úzce spojeno. Jak může psoriáza zasahovat klouby v čem spočívá hlavní nebezpečí této formy lupénky?

Lupénka nepostihuje pouze kůži

Ačkoliv je lupénka známá především jako kožní nemoc, zdaleka nezasahuje „pouze“ pokožku. Toto neinfekční zánětlivé autoimunitní onemocnění se často projevuje také na nehtech či kloubech. V případě, kdy psoriáza zasahuje zdraví kloubů, se jedná o psoriatickou artritidu. Nejčastěji se tato forma nemoci vyskytuje u pacientů s těžkou formou lupénky a celkově se projevuje asi u 40 % psoriatiků.

Jaké jsou projevy psoriatické artritidy?

U většiny pacientů (zhruba 70 %) se lupénka jako první začne projevovat na kůži a až poté na kloubech. Zhruba 15 % pacientů zaznamená příznaky na kloubech i pokožce přibližně ve stejnou dobu. V asi 15 % zbývajících případech má onemocnění příznaky pouze na kloubech a na pokožce se lupénka vůbec neprojevuje. Vzhledem k tomu, že psoriatická artritida může klouby nenávratně poškodit a přinést tak pacientovi doživotní následky, je velmi důležité tuto nemoc včas diagnostikovat a začít léčit. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby byli pacienti s lupénkou s riziky psoriatické artritidy seznámeni a při rozpoznání jejích projevů vyhledali co nejrychleji lékařskou pomoc. K nejčastějším příznakům psoriatické artritidy patří:

  • Bolest a otoky klubů – Typická je klidová bolest, která může v noci budit ze spaní. Klouby postižené psoriatickou artritidou bývají nezřídka citlivé i na dotek a často jsou bolestivé a ztuhlé ráno, přičemž tento nepříjemný stav po rozcvičení ustupuje.
  • Záněty a otoky šlach – Kromě kloubů může psoriatická artritida postihovat také šlachy, respektive jejich úpony. V případě zánětu úponů šlach se jedná o entezitidu. V mnoha případech bývá postižena Achillova šlacha, což se projevuje bolestí v oblasti paty. K rizikovým partiím dále patří chodidla a úpony šlach v oblasti pánve, stehenní kosti, loktů či hrudní kosti.
  • Záněty prstů – Často se lze setkat s daktylitidou, tedy náhlým a bolestivým zánětem celého prstu. Daktylitida , označovaná také jako „párkovitý prst“, může postihnout prsty na rukou i nohou. Otok prstu je zpravidla tak bolestivý, že znemožňuje pohyb celého prstu.
  • Oční záněty – Psoriatická artritida má i mimokloubní projevy. Patří k nim například časté záněty očních spojivek, případně pálení a svědění očí. V závažnějších případech mohou mít projevy onemocnění na očích podobu zánětů duhovky či cévnatky.
  • Nehtová lupénky – Ačkoliv není nehtová lupénka přímým příznakem psoriatické artritidy, u většiny pacientů (80 %) s kloubními symptomy se nemoc projevuje i na nehtech.

S léčbou by se mělo začít co nejdříve

Postižení kloubů vlivem psoriatické artritidy může být závažné a nevratné. Vzhledem k tomu, že následkem může být dokonce i invalidita, se toto onemocnění nesmí v žádném případě podcenit a jeho léčba musí začít co nejdříve. Další nebezpečí psoriatické artritidy spočívá v tom, že bývá její diagnostika někdy komplikovaná kvůli podobnosti příznaků s jinými onemocněními, jako je například revmatoidní artritida nebo osteoartróza.

Největší oříšek představuje diagnostika u již zmíněných 15 % pacientů, u kterých se lupénka projevuje pouze na kloubech. V ideálním případě usoudí praktický lékař podle symptomů, že by se mohlo jednat o zánětlivé postižení pohybového aparátu a pošle pacienta k revmatologovi. Pokud by zdravotní stav vyhodnotil špatně a poslal nemocného k ortopedovi či na rehabilitace kloubů, tyto léčebné metody by příliš nepomohly. Konečná diagnóza by měla vycházet z vyhodnocení klinického obrazu, laboratorních výsledků a vyšetření rentgenem.

Na léčbě psoriatické artritidy se obvykle podílí dermatolog a revmatolog, případně i další specialisté. V současné době se nejvíce využívají tyto léčebné metody:

  • Nesteroidní antirevmatika – Pacientům s psoriatickou artritidou s lehčím průběhem přinesou úlevu od bolesti i otoků kloubů, a navíc působí protizánětlivě. V dlouhodobém horizontu ovšem tyto léky nedokáží zpomalit a zastavit trvalé poškození kloubů.
  • Glukokortikoidy – Tyto steroidní hormony je možné nasadit při zasažení jednoho či dvou kloubů. V rámci terapie se glukokortikoidy injekčně aplikují přímo do postiženého místa. K dlouhodobé léčbě se ovšem nehodí, protože po jejich vysazení hrozí riziko výrazného zhoršení lupénky na kůži.
  • Antirevmatika – Používají se u závažnějších forem psoriatické artritidy, tedy v případech, kdy k léčbě již nestačí nesteroidní antirevmatika. Jejich účinky sice nastupují relativně pomalu, ovšem na druhou stranu působí dlouhodobě.
  • Biologická léčba – Nasazuje se až v případech, kdy výše popsané kategorie léků nepřináší výsledky. Medikamenty z této kategorie ovlivňují samotné fungování imunitního systému pacienta. Jejich potenciál spočívá nejen ve zmírnění projevů nemoci, ale také ve zpomalení nebo úplném zastavení nevratného poškození kloubů. Některé druhy biologické léčby dokonce zmírňují jak projevy psoriatické artritidy, tak kožní příznaky lupénky. Většinou probíhá tato léčba pomocí infuzí nebo injekcí.

Máte lupénku a bolí vás klouby? Zpozorněte!

Psoriatická artritida je forma lupénky, která zasahuje klouby. Projevuje se především jejich bolestivostí, zánětlivostí a otoky. Jedná se o závažné onemocnění, které může klouby trvale poškodit, a dokonce vést až k invaliditě pacienta. Z tohoto důvodu hraje zásadní roli včasná diagnostika. Všichni psoriatici s projevy lupénky na kůži či na nehtech by si proto měli být vědomi, jaká rizika psoriatická artritida představuje a především znát její symptomy. Při rozpoznání jejích příznaků je nezbytné co nejdříve absolvovat odborné vyšetření.