Kapkovitá lupénka – kožní nemoc, kterou může spustit angína

Podle dat Světové zdravotnické organizace trpí celosvětově lupénkou neboli psoriázou až 100 milionů osob. V Česku žije s touto diagnózou zhruba 250 tisíc lidí, kteří se potýkají se symptomy lupénky různé intenzity – od lehkých až po velmi závažné. Nejčastěji se onemocnění projevuje na kůži jako ložisková lupénka. Druhou nejběžnější formu představuje kapkovitá lupénka. Co je pro kapkovitou psoriázu typické a jak ji léčit?

Co je to kapkovitá lupénka?

Většina psoriatiků (80–90 %) se potýká s ložiskovou neboli plakovou lupénkou. Tato forma se projevuje červenými ohraničenými ložisky velmi suché, šupinaté a loupající se kůže na některých partiích těla. Nejčastěji se ložiska plakové lupénky objevují kolem velkých kloubů, jako jsou lokty, kolena a kyčle, dále ve vlasaté části hlavy nebo kolem křížové oblasti.

Druhou nejčastější formu psoriázy představuje kapkovitá lupénka. Postihuje přibližně 8 % pacientů a její název je odvozen od vzhledu vyrážky. Ta je v tomto případě po těle rozeseta v podobě zarudlých a vyvýšených pupínků, které tvarem a velikostí připomínají kapky vody. Tyto pupínky se nazývají papuly a objevují se typicky na rukách, nohách a trupu.

Nečekaný spouštěč – angína

V případě ložiskové lupénky stojí za jejím vznikem především dědičnost. U kapkovité lupénky nebyla příčina jejího vzniku dosud úplně objasněna, ovšem s největší pravděpodobností může být spouštěčem infekce, respektive infekční záněty. Příkladem infekce, po které se u pacientů objevila kapkovitá lupénka, je hnisavá angína a infekce horních cest dýchacích. Příčinou je pravděpodobně to, že po prodělání infekce považují bílé krvinky některých lidí chybně vlastní buňky za bakterie a začnou je napadat. Zjednodušeně řečeno nastane autoimunitní reakce, kdy organismus útočí na své vlastní buňky. Zde je nutné dodat, že na rozvoj lupénky má vliv více faktorů, a tedy ne každý, kdo prodělá angínu, je psoriázou ohrožen. Kromě infekčního onemocnění může být spouštěčem kapkovité lupénky také stres nebo užívání některých léků.

Mírnější forma lupénky

V porovnání s jinými formami lupénky má její kapkovitá varianta mírnější průběh. U většiny pacientů totiž v horizontu několika týdnů až měsíců vyrážka samovolně zmizí. Poté typicky nastává dlouhé období remise (ústupu), kdy pacienta žádné příznaky psoriázy netrápí. Toto období může trvat i několik desetiletí, nebo dokonce celý život. Na druhou stranu existuje bohužel malá skupina lidí, u které se kapkovitá lupénka postupně rozvine v chronickou ložiskovou formu.

Léčba kapkovité lupénky

Ačkoliv se projevy kapkovité lupénky u většiny pacientů časem zmírní na minimum, je vhodné pokožce v průběhu nemoci věnovat zvýšenou péči. Základem péče o kůži s příznaky lupénky je i u této formy onemocnění hydratace. Pokožka s lupénkou je typicky vysušená, podrážděná a svědí. K jejímu zklidnění a zvláčnění vám skvěle poslouží krém *Epaderm Cream, který je vhodný pro ošetření mírnějších projevů psoriázy. Krém pokožce dodá intenzivní hydrataci, zvláční ji a vytvoří na jejím povrchu ochrannou bariéru. *Epaderm Cream má velmi šetrné složení a hodí se k péči o celé tělo.

Pacienti s lupénkou by neměli k hygieně používat klasická mýdla, která pokožku vysušují. I v tomto případě dokáže pomoci *Epaderm Cream – lze jej totiž použít jako zvláčňující mýdlo. Hodí se také pro preventivní péči k promazávání partií, které zůstávají (alespoň zatím) bez projevů kapkovité lupénky. Vzhledem k tomu, že u většiny pacientů nemoc samovolně vymizí, je hydratační péče skvělým způsobem, jak odolnost pokožky posílit a zmírnit nepříjemné příznaky na kůži. Pak už nezbývá než čekat a doufat, že symptomy časem pominou a už se nevrátí.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.