Je atopický ekzém dědičný?

Dědí se sklon, nikoliv nemoc

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je vůbec nejfrekventovanější kožní onemocnění u dětí a jeho výskyt je stále častější. U dětí se nemoc projevuje především v prvních pěti letech života, konkrétně nejvíce už v prvním roce. Odhaduje se, že atopickým ekzémem trpí 15–30% dětí a 2–10 % dospělých v populaci. Rozdíl v poměru výskytu mezi dětmi a dospělými je způsoben tím, že u většiny pacientů nemoc s věkem postupně a samovolně ustupuje. Jedná se především o případy lehčího průběhu nemoci, kdy příznaky mizí mezi prvním a třetím rokem života.

V případě atopického ekzému je dědičnost polygenní, což znamená, že nemoc nezpůsobuje jeden konkrétní gen, ale kombinace více genů. Zároveň se nedědí nemoc jako taková, ale pouze tzv. atopická predispozice. V takovém případě je v genetické výbavě zakódován větší sklon ke vzniku atopického ekzému. Lidé s těmito dědičnými předpoklady by se měli vyhýbat faktorům, které mohou vznik atopického ekzému vyvolat nebo jeho průběh zhoršit. Mezi hlavní problematické vnější vlivy patří potravinové alergeny, prach, dráždivé látky, stres a další. Zděděná predispozice ovšem neznamená, že se ekzém musí u daného člověka vůbec objevit, případně může probíhat jen v lehčí formě. Atopická predispozice se může projevit také například „pouze“ v podobě suché pokožky.

Hlavním faktorem vzniku atopického ekzému je tedy dědičná predispozice. Existují dokonce i případy, kdy se tento sklon v rodině dědil ne přímo, ale až ob generaci. Podle dosavadních zjištění se pravděpodobnost vzniku atopického ekzému u dítěte dá předpovědět podle výskytu onemocnění u rodičů. Pravděpodobnost vzniku atopického ekzému je odhadem:

  • kolem 30% v případě, že má jeden z rodičů jakékoliv alergické onemocnění
  • kolem 60% v případě, že mají alergické onemocnění oba rodiče
  • kolem 60% v případě v případě, že má (nebo v dětství měl) atopický ekzém jeden z rodičů
  • kolem 70% v případě, že mají (nebo v dětství měli) atopický ekzém oba rodiče

Prevence začíná už během těhotenství

Zvláště pokud kvůli rodinné anamnéze s alergiemi či přímo atopickým ekzémem hrozí u vašeho dítěte vyšší pravděpodobnost výskytu atopického ekzému, měli byste se aktivně snažit vzniku onemocnění předejít. Nastávající maminka by se například už během těhotenství měla vyhýbat silným alergenům jako jsou některé potraviny či prach.

Zdravá strava s minimem alergenů je pak pro děti vhodná hned od narození. Předejít vzniku atopického ekzému je možné také kvalitní a pravidelnou péčí o citlivou dětskou pokožku. Základem je pravidelné mytí děťátka nedráždivými mýdly, která nevysušují. Velmi důležité je kůži dítěte udržovat vláčnou pomocí hydratačních krémů speciálně vyvinutých pro atopickou pokožku. Skvělým pomocníkem je například krém Epaderm Cream, který je určen na preventivní péči či slabší projevy atopického ekzému a je vhodný pro děti již od narození. Na pokožce vytváří ochrannou bariéru, zjemňuje ji, hydratuje a zároveň se rychle vstřebává a nezanechává mastný film. Dále je vhodné volit vzdušné oblečení z bavlny a naopak se vyhýbat syntetickým materiálům. Pro snížení rizika vzniku atopického ekzému byste měli prát bez použití aviváže a používat speciální šetrné prací prostředky.

Vzhledem k tomu, že atopický ekzém je stále rozšířenějším onemocněním nejen dětí, je vhodné dbát na dodržování preventivních zásad. Pokud máte podezření, že se u vašeho dítěte projevují příznaky atopického ekzému, vyhledejte co nejdříve dermatologa. Neléčený nebo nesprávně ošetřovaný ekzém může mít horší a delší průběh.