Jaké jsou 4 zásady hygieny pro pacienty s kožními nemocemi?

Šetrná hygiena je klíčovým pilířem efektivní léčby kožních onemocnění. Psoriatici a atopici by si měli osvojit vhodné hygienické návyky, aby svou citlivou pokožku zbavili nečistot bez podráždění. Správná hygiena navíc podporuje účinnost pečujících přípravků, což zlepšuje výsledky léčby lupénky či atopického ekzému. Jaké hygienické zásady by měli pacienti s kožními nemocemi dodržovat?

1) Upřednostňujte sprchu před koupelí

Pacienti s kožními nemocemi by své pokožce měli dopřávat každodenní důkladnou hygienu. Čistá pokožka je méně náchylná k infekcím a zánětům, tolik nesvědí a mnohem lépe vstřebává hydratační krémy a masti, které zvyšují její odolnost.

Léčíte-li se s lupénkou nebo atopickým ekzémem, upřednostňujte sprchu před vanou. Dlouhotrvající kontakt s teplou vodou totiž zbavuje nemocnou pokožku přirozené vlhkosti, což vede k narušení ochranné bariéry kůže. Snažte se proto omezovat dobu strávenou ve sprše na cca 5 minut. Svědění pokožky může zhoršovat také sprchování v příliš teplé vodě, proto se snažte držet teplotu vody pod 34 °C.

Budete-li si přece jen chtít dopřát relax ve vaně, přidejte do koupele zvláčňující přísadu. Využijte k tomu třeba mast *Epaderm Ointment, která pokožku zklidní a hydratuje. Ve vaně však nezůstávejte déle než 15 minut, aby léčebná koupel nakonec nepřinesla více škody než užitku.

2) Používejte speciální mýdla a sprchové gely

Pacienti s kožními nemocemi by se měli vyhýbat běžným mýdlům a sprchovým gelům. Tyto klasické kosmetické prostředky totiž mívají vysoké (zásadité) pH, což způsobuje odmašťování povrchu pokožky, a tedy její vysušování. To je ovšem přesný opak toho, co si nemocná pokožka žádá. Běžné mycí prostředky navíc obsahují barviva, parabeny a další chemické látky, které kůži dráždí a zhoršují tak projevy nemoci.

Citlivá pokožka atopiků a psoriatiků ocení zejména šetrné emolienční přípravky, které ji udržují hydratovanou a vláčnou. Jejich pH je blízké přirozenému, mírně kyselému prostředí naší kůže, takže tyto produkty odolnost pokožky naopak posilují.

Jako mycí prostředky můžete použít *Epaderm Cream či *Epaderm Ointment. Oba tyto kosmetické produkty se řadí mezi emoliencia. Pomáhají s léčbou kožních onemocnění šetrným čištěním pokožky a intenzivní hydratací. Poslouží vám jako vhodná náhrada běžných mýdel a sprchových gelů, která díky ochrannému filmu pokožku nevysušuje, a naopak ji udržuje přirozeně vlhkou. Samozřejmostí je i šetrné složení bez barviv, parabenů a parfemace.

Hydratační krém *Epaderm Cream je určený pro mírnější příznaky kožních nemocí a pro prevenci. *Epaderm Ointment si poradí i se středními a závažnějšími projevy lupénky či ekzému.

3) Pokožku důkladně osušte, ale nedřete

Umytou pokožku je po koupeli či sprše třeba důkladně usušit, protože kapky vody v záhybech kůže nebo mezi prsty mohou zhoršovat projevy kožního onemocnění. Osušení však provádějte šetrně, nejlépe jemným přikládáním měkké tkaniny, jako je bavlna. Pozornost věnujte také tomu, aby látka, kterou na kůži přikládáte, nebyla napuštěná aviváží či jiným dráždivým pracím přípravkem.

Pokožku v žádném případě nedřete ručníkem, abyste ji zbytečně nedráždili a nepoškodili ochrannou vrstvu, kterou na ní vytvořily pečující přípravky. Během sprchy nepoužívejte žínky či jiné koupelové pomůcky, které by mohly vysoce citlivou pokožku poškodit.

4) Po sprše dopřejte pokožce hydratační péči

Pokožka zbavená nečistot lépe vstřebává hydratační přípravky, čímž se zvyšuje jejich účinnost. To je jeden z důvodů, proč je důkladná hygiena pro pacienty s kožními chorobami tak nezbytná. Bezprostředně po koupeli nebo sprše proto aplikujte na pokožku hydratační krém.

Trápí-li vás mírnější příznaky lupénky nebo atopického ekzému, využijte krém *Epaderm Cream, který můžete nanášet na celé tělo. Krém vám pomůže také s prevencí. Pro střední a závažnější symptomy kožních nemocí mějte po ruce mast *Epaderm Ointment. Hydratační šetrná mast se rychle vstřebá a nevytváří tak na pokožce nepříjemný mastný film.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.