Jak se zbavit svědění při atopickém ekzému?

Úporné svědění patří bezpochyby k nejvíce nepříjemným projevům atopického ekzému. Svrbění trápí pacienty ve dne i v noci a co je nejhorší – škrábání nejenže nepomáhá, ale průběh ekzému ještě zhoršuje. Snad každý ekzematik tak touží vědět, co pomáhá proti neustálému svědění?

Proč kůže svědí?

Kůže je největší orgán lidského těla a k tomu má i jednu zcela jedinečnou vlastnost. Tímto unikátem v rámci všech orgánů je právě schopnost svědění. U zdravého člověka má tento mechanismus ochrannou funkci, což bylo potřeba hlavně v pradávné minulosti. Kvůli nedostatku hygieny, léků a dalších vymožeností existovalo mnoho kožních chorob, na které svědění upozorňovalo. Kromě toho signalizuje svrbění také například na přítomnost komára, klíštěte a dalšího hmyzu či kožních parazitů.

Jak vlastně svědění funguje? Pocit svrbění vzniká podrážděním nervových zakončení v kůži a tento signál se skrze nervová vlákna přenese do mozku. Nervová vlákna v mozku pak signál vyhodnotí a vyšlou ke svalům impuls, aby se tělo poškrábáním zbavilo příčiny svědění. Lidský organismus i na jemné podráždění kožních nervů reaguje poměrně intenzivně, tedy okamžitým instinktivním nutkáním se poškrábat.

Pak je zde svědění jakožto projev atopického ekzému. Hlavní příčinou toho, proč kůže při atopickém ekzému tolik svědí, je narušená kožní bariéra. Z atopické pokožky totiž nadměrně uniká voda a v důsledku toho kůže neplní svou ochrannou funkci. Snadno přes ni pronikají alergeny, které způsobují alergickou reakci v podobě zánětu. Imunitní systém na vznik zánětu reaguje vjemovým signálem kůže v podobě svědění. Kromě kontaktu s alergeny se tento projev typicky zhoršuje za určitých podmínek. K problematickým faktorům patří především změny teploty a vlhkosti prostředí, zpocení se či psychický stres. Pro většinu ekzematiků je nejhorším obdobím zima, kdy pokožku nadměrně vysušuje vytopený suchý vzduch v budovách. Kůže navíc produkuje méně tuku a tvoří se na ní více šupin.

Další příčinou svědění při atopickém ekzému může být zvýšená produkce hormonu histamin. Dochází k ní při kontaktu s alergenem a kromě jiného vyvolává právě svědění. Problém je, že část pacientů s atopickým ekzémem o svých alergiích neví, a tak může být odhalení příčiny svědění poměrně náročné. Mezi nejčastější běžné alergeny patří lepek, laktóza, vejce, sója, zvířecí srst, prach či pyl z květin. Zde je proto namístě zdůraznit, že pacienti s atopickým ekzémem by se měli alespoň pokusit zjistit, zda netrpí nějakou alergií. Po klinickém potvrzení alergie je možné udělat v jídelníčku a životosprávě odpovídající změny, aby se pacient alergenům zcela, nebo alespoň co nejvíce vyhnul.

4 tipy jak zmírnit svědění při atopickém ekzému

1. Vyzkoušejte vlhké zábaly

Metoda vlhkých zábalů (wet wrap method) spočívá ve zvýšení působení účinných látek souběžně s hydratací kůže. Princip je jednoduchý: na pokožku se aplikuje osvědčený hydratační krém, jehož vrstva se poté překryje namočeným bavlněným obkladem nebo gázou. Zábal se poté ještě zafixuje suchým obvazem.

K ošetření úporně svědící pokožky je vhodné použít například mast Epaderm Ointment, která se hodí také do suchých zábalů a lze využít i jako mýdlo či přísada do koupele. Vlhký obklad je sice pracnější a je vhodný hlavně v domácím prostředí, ale poskytuje okamžitý pocit úlevy od svědění.

Obzvláště nepříjemným příznakem atopického ekzému je svědění u dětí, kterým lze obtížně vysvětlit, že škrábáním se stav onemocnění jen zhorší. Terapii vlhkým zábalem usnadní dětským pacientům ve věku od 6 měsíců do 14 let oblečení Tubifast Garments. Trička, legíny, rukavice či ponožky tvoří mechanickou bariéru bránící škrábání a zároveň chrání léčebné krémy a masti proti setření. Rukavice pro děti s atopickým ekzémem jsou jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zabránit škrábání v nočních hodinách.

2. Pomůže zchlazení

Podobně jako u jiných kožních problémů je i v případě svědění způsobeného atopickým ekzémem možné použít studené obklady ke ochlazení kůže. Vyvarujte se ovšem přikládání ledu, který by mohl pokožku podráždit. Daleko vhodnější jsou látkové obklady namočené do studené vody a následně vyždímané. Osvědčené hydratační krémy je možné uchovávat v lednici, což při aplikaci dodá příjemný chladivý efekt. Od svědění uleví také ledová sprcha, která na chvíli umrtví nervová zakončení v pokožce.

3. Pokožku pravidelně promazávejte

Pokožka ekzematiků je velmi suchá, což vede k malé odolnosti proti působení spouštěcích faktorů, jako jsou dráždivé látky či alergeny. Suchá pokožka se tak velmi snadno podráždí a následně svědí. Tomu lze do určité míry předejít pravidelným promazáváním problematických partií, v případě potřeby i celého těla. K tomuto účelu jsou ideální hydratační krémy s co nejmenším množstvím ingrediencí. Ať už jsou projevy ekzému na pokožce lehčí, nebo závažnější, základem léčby je vždy důsledné a pravidelné promazávání, které obnovuje a posiluje kožní bariéru a také urychluje regeneraci pokožky. Hydratovaná kůže je celkově odolnější a má menší tendenci svědit. Hydratační krém Epaderm Cream se řadí mezi emoliencia, tedy látky, které obnovují, zjemňují a zvláčňují pokožku. Díky šetrnému složení lze Epaderm Cream použít také jako mýdlo.

4. Nebojte se sáhnout po lécích

Pro atopický ekzém je typické, že se střídají fáze mírnějšího a vážnějšího průběhu. Někdy je možné, že se i přes veškerou vaši snahu příznaky razantně zhorší. Úporné svědění dokáže pořádně znepříjemnit život, a tak se při akutní fázi atopického ekzému nebojte po konzultaci s dermatologem sáhnout po lécích a mastích na lékařský předpis. Často se předepisují lokální kortikosteroidy, jejichž výhodou je velmi rychlý účinek. Dají se ovšem používat pouze krátkodobě k překonání kritických potíží. Přímo k omezení svědění se používají léčiva ze skupiny antihistaminik. Tyto zklidňující protialergické přípravky se používají rovněž krátkodobě, zejména u dětí a při narušeném spánku v důsledku silného svědění pokožky.

Svědění patří vedle extrémně suché pokožky a zánětlivých ložisek na pokožce k nejvíce nepříjemným symptomům atopického ekzému. Vyhýbáním se alergenům, vhodnou životosprávou a důkladnou péčí o pokožku se ovšem i tento příznak dá zmírnit na snesitelnou úroveň. Pokud vás ovšem svědění dlouhodobě trápí a narušuje spánek, doporučujeme vyhledat pomoc lékaře, který vám tyto nepříjemné stavy pomůže překonat pomocí léků.