Jak pečovat o kůži s mírnými či závažnějšími projevy lupénky?

Pacienti s lupénkou se potýkají s celou škálou příznaků od mírnějších přes závažné až po životu nebezpečné. Průběh lupénky bývá sezónní. V létě se projevy nemoci většinou zlepšují, zatímco na podzim a v zimě se vlivem suchého a chladného počasí průběh zhoršuje. V článku se dozvíte, jaké známe mírné a závažnější projevy lupénky, a jak o pokožku s psoriázou správně pečovat.

Mírnější projevy lupénky

Lupénka je neinfekční autoimunitní onemocnění, jehož průběh se u pacientů výrazně liší. Charakteristickým projevem jsou zarudlá vyvýšená ložiska na kůži pokrytá stříbřitými šupinami. Kůže s lupénkou se odlupuje, svědí a při škrábání krvácí.

Drtivá většina psoriatiků se potýká s ložiskovou formou lupénky které se vyznačuje malými ložisky s odlupující se kůží. Ta typicky postihuje oblasti velkých kloubů, jako jsou lokty nebo kolena. Může se ovšem objevit kdekoliv na těle, často se vyskytuje třeba na pokožce hlavy nebo v oblasti genitálií. Některé pacienty trápí také kloubní forma lupénky, která se tvoří na drobných kloubech rukou a nohou.

Více než polovina pacientů se potýká s lupénkou na nehtech. V takovém případě mívají nehty hrbolatý povrch s dolíčky anebo se na nich objevují žlutohnědé skvrny.

Závažnější projevy lupénky

Při závažnějším průběhu této choroby mohou svědící červená ložiska pokrývat téměř celé tělo. Postižená kůže se odlupuje po větších plochách a objevit se mohou také puchýře naplněné hnisem. Akutní formy psoriázy ohrožují pacienty na životě. Dochází při nich k rozšíření lupénky po celém těle a vzniku mokvavých ložisek.

Vzácné formy lupénky, jako je generalizovaná a erytrodermická lupénka, doprovází i další symptomy, například zimomřivost, horečka, rychlý tep a otoky. U 10 až 20 % psoriatiků se rozvine také psoriatická artritida, neboli chronický zánět kloubů. Ten může v dlouhodobém časovém horizontu vést až k omezené hybnosti.

Lupénka je nemoc se sezónním průběhem a závažnost jejích projevů se tak proměňuje v čase. Obvykle dochází ke střídání akutního a klidového období. Zhoršení psoriázy zpravidla nastává na podzim a na jaře. V létě bývá naopak průběh nemoci nejmírnější.

Jak pečovat o kůži při mírnějších až závažnějších projevech lupénky?

Červená ložiska s odlupujícími se šupinkami se na kůži tvoří kvůli zánětu. Tělo na zánět reaguje rychlým množením kožních buněk, které mají za úkol pokožku uzdravit. U zdravého člověka dojde k obnovení kožních buněk na celé ploše těla asi za čtyři týdny, u psoriatika proces zabere pouhé čtyři dny. Lesklé šupiny jsou tedy důsledkem nadměrné tvorby kůže. Ke zmírnění projevů lupénky vám pomůže intenzivní hydratace, která suchou pokožku zvláční a uleví od nepříjemného svědění.

S péčí o kůži s mírnějšími projevy lupénky vám pomůže Epaderm Cream, který lze používat jako krém a mýdlo. Na pokožce vytváří ochranný film, který následně udržuje optimálně vlhké prostředí. Krém se po použití rychle vstřebává a nezanechává pokožku mastnou. Složení bez barviv, parabenů a parfemace zajišťuje maximálně šetrnou péči. Krémem můžete preventivně promazávat také zdravé partie, a zabránit tak tvorbě nových ložisek i rozšiřování těch stávajících.

V boji proti středním a závažnějším příznakům bude vaším pomocníkem mast *Epaderm Ointment. Tento produkt ze skupiny známé jako emoliencia můžete používat jako hydratační mast, přísadu do léčebné koupele nebo šetrnou náhradu za běžné mýdlo. Vyzkoušet můžete také suchý či vlhký zábal, který vám uleví od bolesti a svědění. *Epaderm Ointment zanechává kůži vláčnější a méně podrážděnou, aniž by na ní vytvářel nepříjemný mastný film.

Dopřejte své kůži každodenní důkladnou péči s produkty Epaderm

Řada produktů Epaderm byla vyvinuta ve spolupráci s předními dermatology z britské Royal Victoria Infirmary v Newcastlu. Poradí si s mírnými až závažnými projevy lupénky a atopického ekzému, vhodné jsou rovněž pro prevenci.

Pravidelnou péčí o pokožku s lupénkou dosáhnete úlevy od bolesti i nesnesitelného svědění kůže a budete moci žít plnohodnotný život. Projevy lupénky by však vždy měl posoudit lékař či dermatolog, aby bylo možné přistoupit včas ke vhodné léčbě a zabránit náhlému zhoršení průběhu choroby.

Lupénka je nevyzpytatelná nemoc, která v určitém období může téměř vymizet, aby se následně vrátila a udeřila ještě silněji. Je proto dobré mít po ruce *Epaderm Cream určený pro mírnější příznaky, a případně také *Epaderm Ointment, který zvládne i závažnější projevy psoriázy. Šetrné produkty značky Epaderm můžete využívat ke každodenní intenzivní péči, a to hned několika způsoby – jako krém, mast, mýdlo nebo přísadu do koupelí a zábalů.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.