Jak pečovat o domácnost ekzému navzdory?

Domácím pracím se nelze vyhnout a všichni chceme mít doma úhledný pořádek. Pokud máte shovívavého partnera, je možné, že za vás veškeré práce s dráždivou čistící chemií převezme. Ne vždy to ale jde. Poradíme vám na jaké látky si dát pozor.

Čisticí prostředky dráždí kůži

Dnes je trend zabít všechny bakterie, což pochopitelně vyžaduje agresivní látky. Problémy nemají jen atopici, přibývá také alergiků na běžnou úklidovou chemii.

Nejčastěji se jedná o alergie na:

  • mýdla a saponáty, čisticí prostředky
  • prací prostředky
  • alkohol (etanol), který obsahují přípravky na čištění skla
  • kyselina chlorovodíková, obsahují ji desinfekční prostředky
  • benzín, ředidla
  • dezinfekce rukou, kterou používají třeba lékaři (mezi nejdráždivější složky patří chlorhexidinglukonát)

Proč dráždí pokožku?

Většina domácích čisticích prostředků přesušuje kůži. Například při mytí nádobí mohou pozorovat vysušení kůže i lidé bez kožních problémů. Nejčastěji se projevuje jen suchou kůži případně zarudlými podrážděnými ložisky. Odborně se tomuto problému říká iritační dermatitida. Atopici mají oslabenou ochrannou bariéru kůže a k podráždění jsou náchylnější. Zdravý člověk použije obyčejný krém na ruce, pro atopika, ale takové přesušení může znamenat i dramatické zhoršení ložisek ekzému.

Ve většině případů stačí atopikova první pomoc – tedy kůži řádně promazat emoliencii a vyvarovat se dráždivých prostředků. Pokud se na kůži objeví krvavé pupínky, prasklinky či puchýřky a také lehký otok, může se jednat o vážnější symptom a je lépe vyhledat lékaře.

První pomoc

První pomoc by se měla vždy řídit tím, jaká chemikálie podráždění způsobila. Vzpomeňte si na hodiny chemie ze školy. Na kyseliny pomáhá zásady, na zásady kyselina. Typickou zásaditou látkou je voda či tuhé mýdlo. Při podráždění kyselejší chemikálií stačí tedy pečlivě umýt ruce.

  • Mezi kyseliny obvykle patří: bělidla, dezinfekce, etanol (alkohol), saponáty, tekuté mýdlo, prostředky na nádobí
  • Mezi zásadité látky obvykle patří: amoniak (čpavek) – bývá v některých čisticích prostředcích a barvách na vlasy, hydroxid sodný (čistič kanalizačního potrubí), tuhé mýdlo

Obvyklá hodnot pH kůže se pohybuje mezi 4,5 – 5, 5. Na kosmetické je uvedena hodnota pH. Vyšší než 7 značí zásaditost, menší než 7 značí kyselost. Mýdlo tak volte podle toho, aby bylo co nejblíže přirozené hodnotě pokožky. Po umytí je vždy potřeba ošetřit pokožku vhodným krémem, kterým běžně pokožku promazáváte. Emoliencia působí i preventivně. Dobře vyživená pokožka totiž snese i menší podráždění.

Jaké čisticí prostředky nakupovat

Nejlépe je vždy podráždění kůže předcházet. Můžete si například pořídit gumové rukavice na úklid. V gumových rukavicích se ale pokožka snadno zapaří, protože pot nemůže odcházet pryč z těla. Slaný pot pokožku jenom podráždí a v důsledku si vůbec nepomůžete. Rukavice používejte jako poslední pomoc, například u tchýně. Do své domácnosti si raději pořiďte šetrnější úklidové prostředky.

Dnes je možné zakoupit šetrnou ekologickou řadu pracích prostředků i běžných saponátů. Koupit je můžete často v obchodech zaměřených na bio životní styl nebo na e-shopu proalergiky.cz. Tyto prostředky jsou šetrnější jak k vaší pokožce, tak k životnímu prostředí. Dnes už jsou cenově srovnatelné s běžnými prostředky na úklid.

Pokud rádi experimentujete, můžete si vyrobit čisticí prostředky doma. Víte, že ocet, citron nebo běžná soda jsou výborní pomocníci pro úklid?

  • Ocet dezinfikuje, odstraňuje plísně, zápach a mastnotu, poradí s vodním kamenem, výborně se s ním čistí okna, protože nezanechává šmouhy.
  • Sůl desinfikuje.
  • Soda na praní odstraňuje skvrny a mastnotu.
  • Jedlá soda pohlcuje přebytečné pachy a odstraňují mastnotu.
  • Citronová šťáva má slabé bělící účinky, odstraňuje zápach, plísně a skvrny.

Pokud máte pocit, že ocet páchne, provoňte jej. Stačí do lahve s octem na 14 dnů naložit pomerančovou kůru. Další triky na domácí čističe najdete zde.