Hormonální antikoncepce a atopický ekzém

Přípravek může mít mnoho podob podání: nitroděložní tělísko, náplasti či klasicky každodenně užívané tabletky. Právě poslední zmiňovaná forma podání je mezi českými a slovenskými ženami naprosto nejběžnější. Věděli jste však, že u různých forem podání to nekončí?

Orálně užívaná antikoncepce se ještě dále dělí podle toho, jaké množství jednotlivých ženských hormonů (estrogenu a progesteronu, resp. progestinu) se v ní nachází a hlavně jaká generace progestinu je použita. Aktuálně existují 4 různé generace progestinů (tedy jiný vývojový stupeň). Každý dokáže na ženské tělo působit rozdílně. Přesně tady vznikají “problémy” – a to nejen na pokožce. Ale pěkně popořádku.

Mnohé kožní funkce jsou regulovány pohlavními hormony. Protože antikoncepce upravuje náš hormonální systém, dá se už z principu očekávat, že HA může mít vliv i na stav naší pokožky. Což je také potvrzeno v různých vědeckých studiích. Jenže to není tak jednoduché.

Právě z důvodu vysoké variability podání i množství a formy účinných látek na nás může jedna předepsaná antikoncepce působit až blahodárně, kdežto jiná může ze života udělat (hormonální) peklo. Jinými slovy: Zatímco některé typy hormonální antikoncepce se dokonce předepisují jako léčba na akné, jiné mohou u citlivých jedinců vyvolat nežádoucí účinky – například být spouštěčem pro atopický ekzém.

Celosvětově bylo na toto téma provedeno nespočet studií, které prokázaly, že hormonální antikoncepce může vyvolat různé kožní změny. Pokud však vezmeme v potaz variabilitu forem HA a také individuality každé ženy, není divu, že s jistotou nikdo není schopen říct, zda přesně tato forma antikoncepce bude mít na naši pleť neblahý účinek.

Jestliže trpíte atopickým ekzémem a vyzkoušeli jste již další běžně dostupné rady, co ve své životosprávě změnit, můžete zkusit promluvit s vaším gynekologem a vyzkoušet, zda právě vámi užívaná hormonální antikoncepce nemůže být původcem vašich kožních problémů.