Evropské termální lázně: Vydejte se na ozdravný pobyt

Všechny lázně nabízejí ozdravné pobyty, na které vám může přispět pojišťovna. Pobyt vždy začíná lékařskou vstupní prohlídkou, na základě výsledků vám pak naordinují vhodné léčebné procedury.

Slovenské lázně pro psoriatiky

Smrdáky

Název zaujme, že? Ale není se čeho obávat. Lázně se jmenují podle místní léčivé vody, která obsahuje hodně sirovodíku, který má charakteristický zápach. Mimořádná koncentrace minerálů ale výjimečně pomáhá na všechny typy kožních problémů. Vysoká koncentrace sirovodíku je ovšem nevhodná pro astmatiky. Do lázní můžete zavítat virtuálně v reportáži Toulavé kamery.

Do Smrdáků se sjíždí především pacienti s lupénkou. Navíc jsou lázně kousek od českých hranic. Městečko najdete na úpatí Bílých Karpat, asi 80 km od Bratislavy. Okolí je kromě léčebných procedur ideální pro sportovní výlety.

Mimo léčivé vody můžete vyzkoušet také bahenní zábaly bohaté na sirovodík, a celou řadu dalších léčebných i wellness procedur. Ozdravný pobyt pro dítě vyjde na 25 € za den  (přibližně 675 Kč), pro dospělého 48 € za den (1 300 Kč). Výhodou je snadná doprava i absence jazykové bariéry, která může malé pacienty stresovat.

Podhájská

Voda v lázních Podhájská svým složením velmi připomíná složení vody v Mrtvém moři, až na to, že je nesrovnatelně blíž, najdete ji poblíž Nových zámků. Podhájská patří mezi největší a nejnavštěvovanější lázeňské komplexy na Slovensku. Krom lupénky se zde léčí také onemocnění cév, štítné žlázy či dýchacího ústrojí. Voda v lázních má typické zabarvení do hněda, a to díky vysoké koncentraci jódu.

Lázně a přilehlé koupaliště se rozkládají na ploše 14 ha. Ubytovat se lze přímo v areálu termálního koupaliště v Hotelu Borinka, v chatkové osadě v bungalovu či v Kempu u sv. Urbana. Krom léčivých koupelí si děti jistě užijí i aquacentrum Akvamarin s atrakcemi i saunovým světem. Areál nabízí různé sportovní aktivity.

Týdenní pobyt lze zakoupit i prostřednictvím českých cestovních kanceláří. Ceny se pohybují od 9 000 Kč/osoba/týden. Milovníci sportu najdou v okolí 2 cyklostezky, turisté zase mohou vyrazit na Nitranský hrad nebo ke skalnímu obydlí Brhlovce.


Maďarské lázně

Maďarsko je termálními lázněmi vyhlášené a z jejich široké nabídky si vyberou i pacienti s lupénkou. Navštívit mohou lázně Hévíz, Harkány či Hajdúszoboszló.

Lázně Harkány

Voda z termálních pramenů v Harkány obsahuje unikátní poměry minerálů, které nenajdete nikdy jinde ve světě. Obsah síry je nejvyšší v celém Maďarsku. Místní voda se kromě léčivých koupelí používá také na balneo-fyzioterapii a při elektromechanické léčbě.

Harkány se specializuje na léčbu pohybového ústrojí a lupénky. Lázně mají téměř  200letou tradici. Pro hosty, kteří přijíždějí za léčbou nikoli jen za relaxací, vznikla nemocnice, kde se jim dostává veškeré odborné péče.

Teplota termálních bazénků se pohybuje od 34°do 38°. Celkem je v areálu 7 bazénů. Maďarsko je pro české turisty levná destinace. Vstup do termálních lázní vyjde dospělého pouze na 2 990 Ft (asi 260 Kč) na celý den.

Lázně Hevíz

V Hévízu se nachází největší termální jezero v Evropě. Teplota jezera dosahuje v létě 34 °C, takže je ideální pro všechny. Léčit se sem jezdí pacienti s poruchami pohybového aparátu, revmatickými onemocněními, lupénkou či gynekologickými obtížemi.

Některé resorty nabízejí takzvanou rybí terapii. Postižené místo se strčí do akvária s rybkou Garra Rufa. Rybky se živí mrtvou tkání a tudíž „ožužlají“ loupající se kůži. Terapie je zcela bezbolestná, jen si řada pacientů stěžuje, že rybičky lechtají.

Vstupné do termálního jezera se pohybuje okolo 225 Kč na 3 hodiny pro dospělého. Resort samozřejmě nabízí celou řadu doplňujících terapií i wellness procedur.


Slovinské lázně Moravské Toplice

Moravské Toplice se nacházejí v severní části Slovinska. Termální prameny zde objevili v 50. letech. Oblast je mimo lázeňství známá vinařstvím a vynikající gastronomií. Dnes můžete navštívit lázeňský komplex Terme 3000, najdete zde 22 bazénů. Lázně jsou specifické pro svou tzv. „černou termální vodu“. Voda obsahuje natriumchloridkarbonát a dosahuje teploty až 72 °C. Do Moravských Toplic se jezdí léčit lidé s revmatickými onemocněními, kožními problémy a chorobami plic.

Ubytovat se lze v luxusním 4 hotelu, 3 hotelu nebo v kempu. Nejlevnější pobyt vychází na 26 € (700 Kč)/osoba/noc. Resort nabízí i speciální balíčky pro rodiny.


Rumunské lázně Sovata

Lázně Sovata najdete v tajuplné Transylvánii v Rumunsku. Letovisko leží u břehu jezera Lacul Ursu, jedná se o největší a také jediné heliotermální jezero v Evropě. Množství soli v jezeru je tak velké, že vás nenechá potopit. Lázeňský pobyt můžete tedy snadno spojit i s výukou plavání. Lázně často navštěvuje také rumunská královská rodina, dost možná tedy na dovolené potkáte i skutečnou princeznu.

V Sovatě se lze ubytovat od 30 € za noc (přibližně 800 Kč).