Až u 40 % pacientů postihuje lupénka i klouby

Většina lidí má lupénku zafixovanou především jako kožní nemoc, jejímž hlavním příznakem je suchá pokožka s odlupujícími se ložisky. Psoriáza ale zdaleka nepostihuje „pouze“ kůži. Více než třetinu psoriatiků trápí chronický zánět kloubů a páteře označovaný jako psoriatická artritida. Jak se toto závažné onemocnění kloubů projevuje a v čem spočívají jeho hlavní rizika?

Lupénkou jsou ohroženy klouby, nehty i oči

Ačkoliv se lupénka (neboli psoriáza) nejčastěji skutečně projevuje především červenými šupinatými a loupajícími se ložisky na kůži těla i hlavy, může postihovat také nehty a klouby. V případě přidruženého onemocnění kloubů se jedná o psoriatickou artritidu. Projevy na pokožce jsou sice nejviditelnější, ale psoriatická artritida může vést k nevratnému poškození kloubů s doživotními následky.

Projevy psoriázy na kůži a na kloubech se nemusí objevovat současně. Ve většině případů nastupují nejdříve příznaky nemoci na kůži a po nějaké době začnou potíže s klouby. U některých pacientů tomu může být ale naopak. To je problémem především proto, že to značně ztěžuje správnou diagnostiku. Psoriatická artritida v mnohém připomíná revmatoidní artritidu. Hlavními příznaky obou chorob jsou otoky a bolestivost kloubů a vyšší tělesná teplota v jejich okolí. Po ránu pociťují pacienti ztuhlost kloubů, která ustupuje po rozcvičení. Každodenní život dále komplikuje klidová bolest, která se projevuje ve dne i v noci. Zvláště během spánku je to velmi nepříjemné, protože bolest znemožňuje odpočinek. Nejčastěji napadá psoriatická artritida velké klouby, zejména kyčelní, kolenní a ramenní. Dále pak také páteř a pánev.

Mezi symptomy patří také záněty a otoky šlach, pat, chodidel či úponů svalů. Dalším stavem spojeným s psoriatickou revmatitidou je tzv. daktylitida. Jedná se o náhlý otok jednoho prstu způsobený zánětem jeho šlach a kloubů. Otok bývá v těchto případech tak masivní, že pacientovi znesnadňuje nebo dokonce znemožňuje pohyb postiženým prstem. Pro podobnost s párkem je daktylitida označována také jako párkovitý prst.

Psoriatickou artritidou jsou tedy nejčastěji postiženy klouby, vazy a chrupavky, které jsou z velké části tvořeny bílkovinou zvanou kolagen. Tato přírodní bílkovina patří ve formě kolagenových vláken také k základní stavebním kamenům očí. Zánětlivé onemocnění kloubů se tak může projevit i na očích. Psoriatická artritida se v této souvislosti u pacientů nejčastěji projevuje jako syndrom suchého oka a zánět očního bělma, spojivky či duhovky. Pacienti pociťují pálení, svědění a pocit cizího tělesa v oku.

Důležitá je včasná diagnostika

Stejně jako u jiných onemocnění postihujících klouby je i u psoriatické artritidy velmi důležité nemoc včas odhalit a začít s léčbou. V případě, že není tato choroba řádné léčena, může vést až k nevratnému poškození kloubů. Psoriatická artritida je pouze jedním z onemocnění, která se k lupénce vážou. Léčba psoriázy by tedy měla mít komplexní charakter a jejím základem by měly být pravidelné kontroly lékaře.

Pokud patříte k pacientům s lupénkou, je vhodné sledovat i obtíže a stavy, které s psoriázou na první pohled nesouvisí. Poté, co se svému praktickému nebo kožnímu lékaři svěříte s tím, že vás trápí příznaky typické pro psoriatickou artritidu, pošle vás na vyšetření k revmatologovi, který odborně posoudí váš zdravotní stav a určí postup léčby. Diagnózu psoriatické artritidy značně komplikuje fakt, že má obdobné příznaky jako jiná onemocnění, například revmatoidní artritida nebo osteoartróza. Díky moderním diagnostickým metodám jsou však lékaři dnes schopni nemoc odhalit. Základem úspěšné léčby zůstává včasnost jejího nasazení. Obtíže s klouby by se nikdy neměly podceňovat a u pacientů s lupénkou to platí dvojnásob.