Ani s lupénkou se nemusíte koupání a slunění vyhýbat

S příchodem teplého a slunečného počasí se přiblížilo i období koupání. Mnoho pacientů s lupénkou se kvůli obavám ze zhoršení svého onemocnění koupalištím obloukem vyhýbá a i nejteplejší dny tráví v oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Je tento přístup nutností, nebo se na vodní radovánky mohou těšit i psoriatici?

Mnoho lidí si léto bez koupání neumí představit, ale bohužel existují i ti, kdo tráví i horké dny raději v dlouhých rukávech. Jde o pacienty s lupénkou neboli psoriázou. Představa, že plavání a další aktivity ve vodě jsou pro psoriatiky naprosto nevhodné, je velmi rozšířená, a to dokonce i mezi pacienty samotnými. Největší obavy vzbuzuje koupání v bazénu, kde bývá voda ošetřena chlorem, který pokožku vysušuje. Pravda je ovšem taková, že užít si letní dovolenou naplno včetně koupání, je možné i s lupénkou. Je ovšem třeba se řídit určitými pravidly a doporučeními.

S lupénkou do bazénu? Ano!

Pokožka postižená lupénkou je velmi citlivá, a tak největší obavy vzbuzuje koupání ve vodě ošetřené chlorem. Ten se do vody přidává kvůli eliminaci nečistot a jako ochrana před bujením řas a sinic. K účinkům této látky patří ovšem i to, že vysušuje kůži. To je problematické nejen pro psoriatiky, ale i pro další osoby se suchou a citlivou pokožkou. Lupénka je onemocnění, na jehož průběh má vliv řada faktorů. Ovlivnit přitom můžeme pouze některé z nich. Každý pacient by si proto měl doslova na vlastní kůži vyzkoušet, které aktivity a prostředí jeho kůži svědčí, a které naopak. Pro některé pacienty s lupénkou tak koupání v chlorované vodě nepředstavuje žádný problém a naopak jsou i ti, kterým se po pobytu v bazénu průběh onemocnění výrazně zhorší. Obecně se dá říct, že nejčastěji se stav pokožky zhoršuje u lupénkářů s akutními projevy. Pacienti s nestabilním stavem kůže a ti se závažnou formou lupénky by měli pro jistotu návštěvu koupaliště probrat předem se svým lékařem.

Pacienti s méně závažným průběhem lupénky mají šanci, že jejich pokožka bude chlorovanou vodu snášet dobře. Pro jistotu je vhodné dodržovat následující zásady péče o pokožku při koupání v bazénu:

  • Před odchodem k bazénu ošetřete partie postižené lupénkou hydratačním krémem Epaderm Cream.
  • Zpočátku ve vodě nepobývejte příliš dlouho. Začínejte například na 10 minutách, a pokud bude vaše pokožka pobyt ve vodě snášet dobře, můžete napříště dobu v bazénu prodloužit.
  • Z bazénu zamiřte rovnou do sprchy a umyjte se čistou vodou, případně použijte místo mýdla Epaderm Cream, který poslouží také jako šetrná náhrada mýdla.
  • Po osprchování se velmi jemně osušte ručníkem. V žádném případě pokožku nedrhněte.
  • Po oschnutí pokožku opět ošetřete krémem Epaderm Cream.

Nejlepší volbou je Mrtvé moře

Slaná mořská voda a přímořský vzduch jsou považovány za léčivé prvky mnoha (nejen) kožních chorob a lupénka není výjimkou. Sůl a voda napomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky. Zároveň obsahuje mořská voda mnoho vitamínů, minerálních solí, aminokyselin a mikroorganismů, které mají antibakteriální a antiseptické účinky. Pro většinu psoriatiků má tak koupání v moři blahodárné účinky na stav jejich pokožky. Pozor ovšem v případě, kdy jsou na pokožce akutní červená a puchýřovitá ložiska. S nedostatečně zaléčenými lézemi psoriázy se pobyt v moři nedoporučuje kvůli riziku infekce.

Pokud máte blahodárný vliv mořské vody na vlastní pokožku ověřený a zároveň se letos k moři nedostanete, připravte si mořskou koupel v pohodlí domova. Na trhu je spousta produktů se solí z Mrtvého moře či s Epsomskou solí. Vlažná koupel s těmito solemi zmírňuje svědění a napomáhá hloubkové regeneraci pokožky.

I slunce léčí

V případě lupénky platí staré moudré úsloví „kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ dvojnásob. Ačkoliv má řada psoriatiků tendenci svou kůži během léta spíše schovávat pod oděvy, měli by činit přesně naopak. V rozumné míře totiž sluneční paprsky pokožce s lupénkou prospívají. Součástí slunečního svitu je totiž také tzv. UVB záření, které tlumí dělení kožních buněk a úspěšně léčí menší ložiska lupénky. Těchto účinků ostatně využívá i léčebná metoda s názvem fototerapie, která spočívá v ozařování kůže ultrafialovým zářením.

Většina lupénkářů udává, že působení slunečních paprsků u nich projevy nemoci zmírňuje. Výjimkou je zhruba 6 % pacientů, kteří trpí fotosenzitivní psoriázou. Pokožka osob s tímto vzácným onemocněním je na sluneční paprsky naopak extrémně citlivá a příznaky se jeho působením zhoršují. To samé platí pro pacienty s velmi světlou pletí, kteří se snadno spálí. Obecně jsou nicméně účinky slunečního záření na pokožku s lupénkou považovány za příznivé. Je ovšem třeba poznamenat, že u psoriatiků je velmi důležité dodržovat zásady zdravého opalování a vyhýbat se spálení pokožky, což by stav pokožky jedině zhoršilo.

Z léta není třeba mít obavy

Většina lidí se na léto a s ním spojené kratochvíle jako koupání a opalování těší, ale mnoho pacientů s lupénkou má ze slunečného počasí spíše obavy. A to je škoda, protože i s touto kožní nemocí je možné si letní radovánky užívat spolu s ostatními. Velmi důležité je sledovat a na vlastní kůži zkoušet, které faktory projevy lupénky zhoršují, a které naopak. V letním období je klíčová pravidelná hydratační péče o pokožku, která zabrání jejímu vysoušení. K tomu se výborně hodí produkty Epaderm, které lze použít i místo klasického mýdla. Během koupání a slunění je nutné dodržovat zásady, které brání nadměrnému podráždění pokožky. Sluneční paprsky mají u většiny psoriatiků na pokožku příznivý vliv, a tak není nutné vyhlížet léto s obavami, ba naopak.