Alkohol a jeho vliv na atopický ekzém

Jistě pro vás nebude žádnou novinkou, že při onemocněním atopickým ekzémem je nutné dbát také na stravu. Změna jídelníčku je jedním z důležitých faktorů pro zmírnění příznaků atopického ekzému, a to jak chronického, tak i jeho akutního výskytu.

Někdy se však stává, že má atopik vyladěnou stravu, používá nezávadnou kosmetiku a prací prostředky, snaží se eliminovat další negativní vlivy, ale i přesto je ekzém stále problémem – čím to může být?

Histamin a alkohol

V otázce stravy se s atopickém ekzémem často skloňuje histamin a histaminová dieta. Mezi potraviny, které zvyšují hladinu histaminu v těle, a tudíž dokáží ekzém výrazně zhoršit, se jednoznačně řadí i alkohol. Nezapomněli jste náhodou výrazně omezit i ten, když jste si sestavovali jídelníček? Nejrůznější případové studie poukazují zejména na víno jako na jednoho z hlavních původců zhoršení atopického ekzému.

Mimo zvyšování hladiny histaminu je však o alkoholu všeobecně známo, že tělo dehydratuje – a to zevnitř i zvenčí. Proto máme ráno po alkoholovém dýchánku takovou žízeň, a proto můžeme mít atopický ekzém výraznější. Často nás také alkohol nutí jíst více potravin, které nejen, že nejsou příliš nutričně vyvážené, ale opět obsahují povážlivé množství histaminu.

Jak na to vyzrát?

Úplně nejjednodušší je alkohol úplně vyřadit, případně výrazně limitovat. Pokud se objeví nějaká společenská akce, dejte si raději nealkoholický nápoj – možná zjistíte, že to nealkoholické pivo vlastně není úplně špatný vynález. Nicméně (v závislosti na míře vašeho atopického ekzému), pokud to s alkoholem nijak nepřeženete a během večera budete dbát na adekvátní pitný režim, jednou za čas si jej dopřát rozhodně můžete. I v tomto případě platí, že každý člověk je individuální a na každého mohou jednotlivé typické spouštěče působit jinak. I z tohoto důvodu je dobré odsledovat si, jak alkohol působí přímo na vaše kožní projevy onemocnění.