Alergie na pyl může být příčinou zhoršení atopického ekzému

Většina lidí se na příchod jara a slunečného počasí těší, ale jsou mezi námi i ti, kdo mají z konce zimy obavy. Zhruba od března začíná ve vzduchu poletovat větší množství pylu, na který má spousta lidí alergii. Pro mnoho pacientů s atopickým ekzémem je právě pyl spouštěčem kožního onemocnění a během jarních měsíců se jim projevy ekzému značně zhoršují. Jak projevy alergie na pyl zmírnit pomocí prevence a péče o pokožku?

Každoroční jarní trápení

Pokud ve vás představa vůně čerstvě posekané trávy a kvetoucích stromů a květin vzbuzuje pozitivní pocity, pak pravděpodobně nepatříte do skupiny zhruba 400 milionů lidí, kteří trpí sezónní alergií na pyly. Tzv. jarní alergie se většinou projevuje jako alergická rýma, mezi jejíž symptomy patří časté kýchání, slzení očí, ucpaný nos, bolest hlavy a únava. Mezi alergiky na pyly jsou i pacienti s atopickým ekzémem, pro které může být právě pyl vnějším faktorem, který jejich kožní nemoc spouští a zhoršuje. Ať už jsou projevy alergie na pyl jakékoliv, dokáží pořádně znepříjemnit jinak krásné období roku. Proto je dobré nebrat ji na lehkou váhu, neignorovat ji a naopak bojovat proti ní.

Alergie na pyl (jinak též polinóza) je vůbec nejčastějším typem alergie. V praxi se jedná o neúměrnou reakci imunitního systému na kontakt alergenem, v tomto případě pylem. Organismus se při styku s pylem cítí ohrožen, v důsledku čehož začne imunitní systém do krve uvolňovat histamin, což spustí příznaky alergie. Pacienti s atopickým ekzémem, kteří jsou zároveň alergičtí na pyl, proto právě během jara pravidelně zaznamenávají vzplanutí ekzému. To se projevuje jako vyrážka, otoky, popraskání a intenzivní svědění kůže po kontaktu s alergenem například po procházce v parku či na kvetoucí louce. Tyto projevy zhoršení atopického ekzému mohou mít jak akutní (krátkodobou), tak chronickou (středně až dlouhodobou) povahu. Ve většině případů se stav pokožky zlepší až poté, co problematické rostliny odkvetou, což může trvat řádově týdny, ale také měsíce. Značná část pacientů s atopickým ekzémem tak v jarním anebo letním období zaznamenává celkové zhoršení projevů nemoci.

Jak alergii na pyl zmírnit?

Přestože je pylová alergie poměrně rozšířená, mnoho lidí má tendenci její závažnost spíše podceňovat. U pacientů s atopickým ekzémem může ovšem expozice alergenu vyvolat i výrazné zhoršení průběhu nemoci. Dobrou zprávou však je, že prevence i léčba alergie jsou možné.

Prvním krokem by vždy měla být návštěva alergologa, který na základě anamnézy, kožních testů a vyšetření protilátek v krvi potvrdí alergii na konkrétní pyly. Podle výsledků diagnózy alergolog ve spolupráci s dermatologem pacientovi doporučí vhodnou léčbu a preventivní opatření. Mezi nejčastěji předepisované medikamenty patří tzv. antihistaminika. Tyto látky blokují účinek histaminu a tím částečně zmírňují příznaky alergie.

Stejně jako u ostatních alergií je nejdůležitějším krokem omezení kontaktu s alergenem, tedy pylem. To platí jak pro pobyt venku, tak doma. Během pylové sezóny je proto vhodné omezit větrání, případně do oken nainstalovat protipylové sítě. Pomoci může také čistička vzduchu. Po příchodu domů se doporučuje převléct oblečení a omýt či osprchovat pokožku. Alergici by se měli vyvarovat sušení prádla venku a během pylové sezóny doma častěji uklízet a utírat prach.

Ačkoliv k tomu jarní počasí vybízí, měli by alergici ve vrcholící pylové sezóně trávit venku jen nejnutnější dobu. Nižší koncentrace pylových zrn bývá ve vzduchu ráno a po dešti, naopak během suchých a slunečných dnů bývá situace nejhorší. Dále je vhodné sledovat web pylové informační služby s aktuálními informacemi o výskytu konkrétních pylů.

Podpořte odolnost pokožky

Pacienti s atopickým ekzémem by své pokožce měli věnovat každodenní péči. Pro alergiky na pyl to v pylové sezóně platí dvojnásob. Pyl se za příznivých povětrnostních podmínek dokáže šířit vzduchem i na obrovské vzdálenosti a z podstaty se mu tak nelze vyhýbat tak, jako je tomu v případě potravinových alergenů. O to důležitější je v tomto kontextu péče o pokožku a snaha o posílení kožní bariéry. Hydratační krém Epaderm Cream šetrně ošetří pokožku s mírnějšími příznaky atopického ekzému (drobná vyrážka, velmi suchá pokožka, drobné trhlinky v kůži apod.) a hodí se také pro prevenci. Na pokožce se po použití krému vytvoří ochranná bariéra, která přispívá k udržení správné vlhkosti a zvyšuje celkovou odolnost kůže.

Pokud vás trápí akutní nebo chronické vzplanutí atopického ekzému vlivem alergie či z jiného důvodu, ošetřete svou kůži mastí Epaderm Ointment. Ta pokožku okamžitě hydratuje, změkčuje a zjemňuje. Zároveň se ovšem do kůže rychle vstřebává a nevytváří nepříjemný mastný povlak. Mast Epaderm Ointment je emoliencium 3v1, což znamená, že ji lze použít také jako mýdlo, přísadu do koupele či přísadu do suchých i vlhkých zábalů.

Neberte pylovou alergii na lehkou váhu

Nemalá část pacientů s atopickým ekzémem trpí skrytými alergiemi, což léčbu rozhodně neulehčuje. Prvním krokem ke zmírnění projevů nemoci je tak laboratorní potvrzení či vyloučení alergií. Pokud se prokáže, že průběh atopického ekzému souvisí s alergií na pyl, je vhodné během jara a léta dodržovat preventivní postupy a případně užívat léky předepsané alergologem. O pokožku je v tomto období nutné pečovat velmi intenzivně, aby se zvýšila její odolnost. Na mírnější projevy či prevenci atopického ekzému skvěle poslouží krém Epaderm Cream. Během jarních měsíců může ve spojitosti s alergií na pyl dojít i k výraznému zhoršení stavu pokožky. V takovém případě doporučujeme použít mast Epaderm Ointment, jejíž účinky budou maximální pokud ji přidáte jako přísadu do léčebných koupelí či zábalů.