7 typů psoriázy – jaké formy lupénky známe?

Psoriáza neboli lupénka je autoimunitní onemocnění kůže, které postihuje asi 2 % populace. Ne všichni pacienti s lupénkou však mají stejné příznaky. Nemoc se vyskytuje v různých formách, z nichž některé jsou běžné a jiné poměrně vzácné. Jaké známe typy lupénky a jak je rozeznat?

Běžné typy lupénky

Mezi běžné typy lupénky patří:

  • Ložisková forma lupénky
  • Kapkovitá forma lupénky
  • Nehtová forma lupénky
  • Kloubní forma lupénky

Ložisková (či diskoidní) forma lupénky postihuje až 90 % psoriatiků a je tak nejběžnějším typem tohoto onemocnění. Vyznačuje se začervenalými ložisky na kůži, která jsou pokrytá stříbřitými šupinami. Ložiska se nejčastěji objevují kolem velkých kloubů, jako jsou lokty, kolena, kyčle nebo podpaží a jejich škrábání způsobuje krvácení.

Druhým nejčastějším typem je kapkovitá forma lupénky, která se týká až 8 % psoriatiků. Zpravidla trápí děti a dospívající a bývá prvním varováním před nástupem lupénky ložiskové. Projevuje se červenými papulami na trupu a pokožce hlavy, které však nesvědí ani nebolí.

Každého druhého psoriatika trápí také lupénka nehtů, která se objevuje na nehtových ploténkách. K příznakům patří žluté či hnědé skvrny, ďolíčky, deformace nehtů nebo drolení kůže pod nehtem.

Zhruba každý čtvrtý pacient s lupénkou se také potýká s její kloubní formou, která postihuje malé klouby na nohách a na rukách. Ty jsou v důsledku onemocnění oteklé, bolestivé a po probuzení často zatuhlé.

Vzácné typy lupénky

Závažnější typy lupénky se objevují spíše výjimečně. Není třeba se jich obávat, ovšem s léčbou je nutné začít co nejdříve. Řadí se sem:

  • Inverzní forma lupénky
  • Pustulózní forma lupénky
  • Generalizovaná a erytrodermická forma lupénky

Inverzní forma lupénky je choroba, která ohrožuje především pacienty s obezitou. Spočívá ve výskytu červených ložisek a puchýřů v kožních záhybech pod prsy, na břiše, na krku nebo v oblasti třísel a pozadí. Jde o velmi bolestivou formu psoriázy, která navíc zvyšuje riziko kvasinkové infekce.

Pustulózní forma lupénky je vzácným onemocněním, při kterém se na ploskách dlaní, nohou a konečcích prstů objevují puchýře (postuly) naplněné hnisem. Mezi doprovodné příznaky patří horečka, zimnice nebo nevolnost.

Nejzávažnějším typem psoriázy je generalizovaná a erytrodermická forma, která vzniká nečekaně v důsledku náhlého vysazení léčby, nebo zhoršení jiného z typů lupénky. Bolestivá a pálivá ložiska se rozšíří po celém těle, doprovází je také zimomřivost, horečka, rychlý tep nebo otoky. Generalizovaná a erytrodermická forma lupénky vyžaduje okamžitou hospitalizaci, jinak pacienta ohrožuje na životě.

Jak pečovat o pokožku s lupénkou s produkty Epaderm?

Lupénka je sice nevyléčitelnou nemocí, ale účinná léčba může výrazně zmírnit její průběh. S produkty Epaderm můžete o nemocnou pokožku pečovat a udržovat mírné, střední až závažné příznaky psoriázy pod kontrolou. Hodit se vám budou také jako efektivní prevence.

K účinné péči o pokožku postiženou lupénkou můžete využít Epaderm Cream, který pomáhá ošetřit slabší projevy nemoci a zároveň působí jako prevence. Krém lze navíc používat také jaké mýdlo, které pokožku hydratuje a obnovuje. Velkou předností je rychlé vstřebání, díky kterému se mohou pacienti prakticky ihned věnovat běžným činnostem. K dostání je v různých gramážích v recyklovatelných obalech.

Mast Epaderm Ointment na suché a podrážděné pokožce vytváří ochrannou bariéru z lipidů. Intenzivně hydratovaná pokožka je následně vláčnější a zklidněná. Epaderm Ointment můžete používat jako hydratační mast i jako přísadu do léčebné koupele nebo náhradu za běžné mýdlo. Epaderm Ointment se rychle vstřebává a nevytváří na kůži mastný povrch. Pomáhá i s vážnějšími symptomy lupénky.

Dětským pacientům s lupénkou přinese úlevu od bolesti způsobené lupénkou také oblečení Tubifast Garmets. Tyto jemné oděvy fungují jako mechanická bariéra, čímž zmírňují nutkání ke škrábání až o 60 %. Speciální textilie navíc udrží pokožku hydratovanou a zabrání setření masti. K dostání jsou rukavice, legíny, ponožky a trička s dlouhým rukávem pro děti od 6 měsíců do 14 let. Vhodná léčba uleví od bolesti a usnadní život

Lupénka je nepříjemné zánětlivé onemocnění, které se vyskytuje v různě závažných formách. Příznaky běžné ložiskovité lupénky můžete úspěšně léčit s pomocí produktů Epaderm, které byly vyvinuty ve spolupráci s předními dermatology. Uleví vám od bolesti a usnadní každodenní život. Ať už trpíte jakýmkoliv typem lupénky, měli byste se během léčby řídit pokyny svého dermatologa a dalších lékařů.

Potýkáte-li se vy nebo vaše děti s některým typem lupénky, na našem webu najdete spoustu rad a informací, které vám pomohou s touto nemocí účinně bojovat.