Vliv slunce na lupénku a atopický ekzém

Sluneční paprsky působí na pokožku skrze ultrafialové záření (UV). To může mít na stav kůže s atopickým ekzémem či lupénkou pozitivní účinky, ale pouze za dodržování zásad bezpečného pobytu na sluníčku. Ultrafialové světlo se dokonce dnes v malých dávkách běžně používá jako doplňková součást léčby kožních onemocnění ve formě tzv. světelné terapie.

Pokud je pokožka v přiměřené a zdravé míře vystavena UV záření, snižuje se její imunitní reakce, která se může projevovat mimo jiné i jako ložiska atopického ekzému a lupénky. Ve vrchní vrstvě kůže dochází vlivem ultrafialových paprsků k utlumení aktivity buněk, které nežádoucí imunitní reakce pokožky spouští. Výsledkem je, že pokožka se poté tolik nezaněcuje a nesvědí. Dalším přínosem je, že UV záření likviduje některé bakterie, které léčbu kožních nemocí komplikují.

Při nadměrném vystavení pokožky slunečním paprskům se ale snadno může stát, že účinky budou naopak negativní. Pacienti s atopickým ekzémem a lupénkou by si měli vždy dávat pozor, aby se nevystavovali slunci ve škodlivé míře. To je vhodné zohlednit třeba u výběru destinace a termínu letní dovolené. Zde je třeba upozornit také na horské slunce, které umí být překvapivě ostré.

sun care

Lidé s kožními onemocnění by měli dbát na zvýšenou ochranu před sluncem. To znamená vyhýbat se pobytu na přímém poledním slunci, chránit pokožku vhodnými oděvy a pokrývkou hlavy, nosit sluneční brýle a samozřejmě používat kvalitní ochranné krémy. Podle konkrétních slunečních podmínek se doporučuje používat produkty s ochranným faktorem nejméně 15. Sluneční kosmetika by v případě atopické pokožky neměla obsahovat kyselinu paraaminobezoovou (PABA), protože může vyvolávat alergické reakce. Nejlepší volbou jsou hypoalergenní a nekomedogenní (neucpávající póry) krémy. Pro děti existují speciální produkty určené pro citlivou dětskou pokožku.

Sluneční ochranu ve formě krémů či olejů je potřeba na kůži nanášet opakovaně kvůli riziku, že se například vlivem pocení či koupání smyje. Na lidském těle existují partie, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Patří mezi ně například obličej, uši, dekolt, zadní strana krku a ramena.

Lupénka i atopický ekzém jsou onemocnění s velmi individuálním průběhem a příznaky. Sluneční paprsky mohou ve zdravé míře projevy kožních nemocí na kůži zmírňovat, ale v nezdravém množství mohou pokožce velmi ublížit. Kromě zdravé míry pobytu na slunci je tedy třeba dbát zásad bezpečného opalování a pozorovat účinky UV záření na vlastní pokožku.