Pobyt u moře pro atopiky? Pomáhá nebo škodí?

Slaná voda nestačí?

Mezi nemocnými koluje řada mýtů o účincích ozdravných pobytů i mořské vody. Velmi často se například tvrdí, že nejdůležitějším aspektem je slaná voda. Internetové diskuze jsou pak plné tipů na „domácí ozdravnou koupel“ s mořskou solí.

Dermatoložka Veronika Nováčková ale varuje, že mořská sůl není zdaleka to jediné, co pomáhá: „Mořská voda neobsahuje jen sůl, ale také celou řadu minerálů. Naopak pouze slaná koupel doma ve vaně může uškodit, obzvláště těžkým atopikům.“

Jak pobyt u moře pomáhá atopikům?

  • Vlhké podnebí – v blízkosti moře je vysoká vlhkost vzduchu, kůže atopiků se tak méně vysušuje; tento efekt můžeme pozorovat i u sladké vody poblíž jezer či rybníků.
  • Změna oblasti – pokud je člověk alergický či citlivý na nějakou služku ovzduší doma (například smog), může změna prostředí pomoci zmírnit alergii
  • Slunce – sluneční záření snižuje imunitní reakce kůže, to se projeví zmírněním ekzému, podobně funguje i světelná terapie
  • Stres – na dovolené přirozeně redukujeme stresory a duševní pohoda má na tělo blahodárný vliv
  • Minerály ve vodě – častým koupáním tělo vstřebává minerály z vody

Je důležité si uvědomit, že u moře působí všechny tyto aspekty naráz. Na ozdravných pobytech bývá také bohatý doprovodný program, takže se pacient tolik nesoustředí na své problémy a je lidově řečeno ve větší pohodě.

Pobyt u moře může ale i uškodit,“ varuje MUDr. Nováčková, „ pokud je pacient přecitlivělý například na sluneční paprsky, pak mu logicky pobyt u moře zlepšení nepřinese. Ozdravný pobyt je vždy dobré konzultovat s ošetřujícím dermatologem. Ten pobyt může předepsat i doporučit vhodnou destinaci.“

Ozdravné pobyty může hradit pojišťovna

Atopický ekzém se nejčastěji projevuje v dětství a v dospělosti ustupuje, ozdravné pobyty tedy hradí pojišťovny především dětem od 6 do 16 let.

Ozdravný pobyt by měl trvat minimálně 3 týdny. Pacienti se často shodují, že prvních 14 dnů se naopak příznaky zhoršují a teprve třetí týden ustupují a stav se zlepšuje. Zlepšení pak vydrží po návratu až několik měsíců. Univerzálně to ale prohlásit nejde, protože každá léčba probíhá velmi individuálně.

Ozdravný pobyt musí vždy předepsat lékař a poté ještě schválit zdravotní pojišťovna. Rodiče pak obvykle doplácí pouze malou část nákladů. Pokud ovšem chtějí s dětmi jet, svůj pobyt si již hradí sami.