Exotické lázně: poznejte kus světa

Egypt: Rudé moře

Rudé moře se rozkládáme mezi Afrikou a Arabským poloostrovem. Je to ráj potápěčů. Na dně moře žije totiž neuvěřitelné množství ryb, korálů a dalších živočichů. Psoriatici se nejčastěji jezdí rekreovat do Egypta, rekreační letoviska jsou samozřejmě i v Izraeli.

Kromě koupání v moři a slunečného počasí nabízejí místní lázně také balneoterapii a wellness procedury pro duševní pohodu.

Přímo na pobřeží se lze ubytovat v resortu Menaville, v přístavu Safaga. Resort má vlastní lázně, ve kterých se vám budou věnovat lékaři. 90 % procent pacientů zaznamenalo po pobytu výrazné zlepšení lézí lupénky.

Jedno ze vzdálenějších léčebných center je například Dr. Ghada Skin Care Center na předměstí Káhiry, centrum založila lékařka Ghada Farag před téměř 10 lety. Leží v centra Káhiry a léčbu je tak snadné skloubit s poznáním památek Egypta. Centrum organizuje léčebné výlety k Rudému moři.


Island: Modrá laguna

Island je svými geotermálními prameny proslulý. Konkrétně Modrá laguna je navíc bohatá na minerály – oxid křemičitý a síru. Lázně najdete poblíž města Grindavík na jihozápadě ostrova.

Teplota vody dosahuje až 39 °C. Modrá laguna je specifická tím, že v pramenů vyvěrá mořská voda. V kombinaci s minerály má voda blahodárné účinky na kožní problémy. U laguny vznikla klinika zaměřená na léčbu lupénky. Léčbu doprovází také světelná UV terapie.

Terapie vždy začíná konzultací s lékařem, který také doporučí vhodné postupy – od koupelí, přes zábaly a světelnou terapii. Mimoto nabízí resort celou řadu wellness kratochvílí, golf, procházky, vyjížďky na koni i výlety za velrybami. Resort nabízí také ubytování v areálu. Cena za celý lázeňský pobyt se pohybuje od 408 € za den, v ceně je ubytování, plná penze a veškeré lázeňské procedury. Navíc dostanete balíček kosmetických produktů pro domácí péči.


Kanárské ostrovy

Lidé s lupénkou jezdí na Kanárské ostrovy především kvůli klimatu. Výhodou podnebí je, že se dramaticky neliší denní a noční teploty. Léčit se sem jezdí nejen lidé s alergiemi, dermatitidou a lupénkou, ale také třeba s revmatem a dalšími poruchami pohybového aparátu.

Spíše než lázeňský režim nařízený lékařem, očekávejte odpočinek, wellness procedury a procházky po pobřeží. Zdejší resorty zastávají názor, že klidná duše je základ zdraví.

Vyrazit můžete třeba do resortu May Sol na ostrově Tenerife. Resort je připravený i na nepohyblivé pacienty a je možné zde zapůjčit invalidní vozík a další pomůcky. Cena za pobyt se pohybuje od 84€ za den. Kromě klasického wellness můžete vyzkoušet třeba čínské cvičení Qi-Gong.

Specializované centrum na léčbu lupénky najdete na ostrově Fuerteventura. Clinica Mirak se nachází na východním pobřeží ostrova. Na léčebné terapie dohlíží lékaři, zahrnují krom koupelí také zábaly z vulkanického bahna. Doporučuje se minimálně 14 denní pobyt. Ubytovat se je možné ve stylových bungalovech. Ubytování na 7 dní + 5 dnů intenzivní terapie stojí 870 €.


Izrael, Jordánsko: Mrtvé moře

Nejznámější destinací pro lupénkářů je Mrtvé moře (ačkoli technicky vzato se jedná o jezero). Voda je natolik slaná, že v moři nedokáže takřka nic přežít, sůl má ale blahodárný vliv na nemocnou kůži.

Ideální pro pobyt je spíše jaro a podzim. V létě totiž dosahují teploty u Mrtvého moře až 40 °C a to už nemocné kůži nesvědčí. Ideální délka pobytu je tři týdny. Přímo u mrtvého moře je několik klinik, které se na léčbu zaměřují. Do některých organizují zájezdy i české cestovní kanceláře.

Mezi nejpopulárnější patří hotel Lot v letovisku Ein Bokek, ve kterém je jak klinika na léčbu dermatických potíží, tak wellness.